latinica  ћирилица
19/01/2019 |  09:07 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Зуроф поручио Загребу: Зауставите фашизам и негирање Јасеновца

Директор центра "Симон Визентал" у Јерусалиму Ефраим Зуроф рекао је да се фашизам и неофашизам у Хрватској могу зауставити једино ако се руководство те државе недвосмислено супротстави овим феноменима и негирању "Јасеновца".
Ефраим Зуроф - Фото: ТАНЈУГ
Ефраим ЗурофФото: ТАНЈУГ

Он је за Вечерње новости истакао да хрватске власти треба да донесу закон о забрани усташких симбола, слогана и књига које негирају злочин у Јасеновцу.

Поводом књиге "Разоткривена јасеновачка лаж" аутора Јосипа Печарића и Стјепана Разума, која представља најновији покушај негације геноцида у "Јасеновцу", Зуроф каже да злочини не смију остати заборављени и некажњени.

- Чврсто вјерујем да у земљама у којима је локално становништво активно учествовало у масовним убиствима, сви нацистички и усташки симболи морају бити забрањени, а негирање геноцида мора бити забрањено и кажњиво законом - рекао је Зуроф.

Он истиче да Хрватска треба да омогући да се кроз образовни систем научи прецизна историјска прича о Другом свјетском рату, с посебним нагласком на геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у Хрватској, као и на Холокауст.