latinica  ћирилица
19/01/2019 |  09:25 | Аутор: СРНА

Сачињен нови закон о спречавању сукоба интереса

Стручна радна група израдила је нови закон о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске, а једна од најзначајнијих новина могла би бити да исто лице не може по два основа примати плату или накнаду из буџета Републике Српске.
Александар Радета - Фото: СРНА
Александар РадетаФото: СРНА

Директор Агенције за државну службу Републике Српске Александар Радета истакао је да ће нови закон бити везан за регистар свих запослених у јавној управи, који се ради са циљем да једно лице не може примати плату из буџета по више основа.

- Новим законом имаћемо јаснију слику и моћи ћемо лакше идентификовати да ли је неко или није у сукобу интереса - рекао је Радета за Независне новине.

Законске одредбе донијеће и измјене када је ријеч о Комисији за одлучивање о сукобу интереса у органима власти Републике Српске, и то на начин да ће убудуће у раду ове комисије учествовати два стручњака за ову област, али и члан невладиног сектора.

Предсједник Комисије за утврђивање сукоба интереса Републике Српске Обренка Слијепчевић рекла је да је нови закон завршен, али да још није упућен у Владу, односно надлежно министарство, које ће бити и његов предлагач.