latinica  ћирилица
19/01/2019 |  10:44 | Аутор: СРНА

Руски гас ће учврстити енергетску позицију Србије

Споразуми о гасу са Русијом и улагање 1,4 милијарде евра у српску инфраструктуру осигураће енергетску безбједност и значајно учврстити енергетску позицију Србије, оцијенила је експерт за енергетику Јелица Путниковић.

- Ми сада не морамо да размишљамо о томе да ли ће нам руски гас стизати преко Сјеверног тока или неким другим правцима. Имаћемо свој гасовод који ће, надам се, бити повезан на бугарски, јер је потребно да и Бугари израде своју дионицу од турске до српске границе - рекла је Путниковићева за Спутњик.

Према њеним сазнањима, Бугарска се припрема за градњу тог гасовода од турске границе до границе са Србијом, па ЕУ неће имати реалне разлоге да се буни против градње гасовода.

Путниковићева је подсјетила да крајем године престаје да важи уговор између Русије и Украјине о транзиту руског гаса ка Европи кроз украјинске гасоводе, те истакла руско стратешко ширење мреже за свој гас уз поштовање трећег енергетског пакета, тако да ЕУ не може да стопира транзит руског гаса од Турске према Балкану и даље до Аустрије.

- Сигурно је да ће Америка наставити да води кампању против Турског тока и градње гасоводних система на Балкану. Међутим, Америка осим приче не може пуно да уради, јер су за неколико мјесеци избори за нове функционере у Бриселу, па ови садашњи неће доносити неке исхитрене одлуке ни о питању Турског ни Сјеверног тока - сматра Путниковићева.

Путниковићева је истакла да сада све зависи од воље бугарских политичара, док су српски политичари показали да су за градњу гасовода кроз Србију.

Она је нагласила да је за Србију најважније како ће се финансирати изградња гасовода од Бугарске до границе са Мађарском.

Путниковићева је напоменула да је и потписивање споразума о проширењу подземног складишта гаса у Банатском двору веома битно за Србију, јер значи да ће ускоро имати увећан капацитет складишта гаса до 750 милиона кубних метара.

- Имаћемо могућност да ће у зимском периоду, ако из било ког разлога дође до престанка транзита кроз гасоводе, моћи да се обезбиједе довољне количине и за градске топлане и за становништво и за привреду - додала је Путниковићева.