latinica  ћирилица
19/01/2019 |  12:24 | Аутор: СРНА

Хрватска: Заражено 8.500 људи, деветоро преминуло

У Хрватској је ове године од грипа умрло деветоро људи, а заражено је скоро 8.500 грађана, изјавио је директор Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак.
Вакцинација против грипа - Фото: РТРС
Вакцинација против грипаФото: РТРС

Он је конференцији за новинаре у Загребу истакао да је највећи интензитет епидемије грипа у Великој Британији, а Хрватска је на трећем мјесту у Европи.

"Ове године имамо пријављено девет смртних случајева, од тога три у Загребу, двоје у Крапини, један у Сплиту и један у Сиску. У овом тренутку не можемо говорити о закључним бројкама. Највећи интензитет је био у дубровачкој жупанији, али сад је у Загребу и Славонском Броду", рекао је Цапак.

Он каже да је све под контролом, те да се очекује да ће интензитет грипе ускоро почети опадати.

На конференцији за новинаре је истакнуто да тренутно у Хрватској има још само 300 доза вакцине, али је наручено још, као и да се не ради о свињском грипу, него о типу Х1Н1, пренијели су хрватски медији.

Хрватски министар здравства Милан Кујунџић рекао је да је епидемија грипе дошла до врхунца.

"Молимо све грађане да се што мање крећу и добро би било избјегавати затворене просторе с пуно људи. У Загребу је сада био талас, гдје је повећани број људи на респиратору", рекао је Кујунџић.

Он каже да не треба панично јуришати у болнице, јер се већина може лијечити код куће и изразио увјерење да ће Хрватска ускоро ући у мирнију фазу у вези са епидемијом грипа.

Директор Клинике за инфективне болести "Др Фран Михаљевић" Алемка Маркотић рекла је да је повећан број болесника, нарочито у посљедње двије седмице.

"Све је под контролом, али ситуација је озбиљна. Нема разлога за панику, али има за озбиљним поступањем", рекла је Маркотићева и додала да је велика попуњеност болница, а евидентан је и већи број обољеле дјеце него иначе.