X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
19/01/2019 |  13:27 ⇒ 20:12 | Извор: СРНА

Осмогодишњи дјечак први допливао до Часног крста у Неретви

Осмогодишњи Павле Жерајић први је допливао до Часног крста у ријеци Неретви у мостарском насељу Ортијеш.
Осмогодишњи Павле Жерајић први допливао до Часног крста у Неретви (Фото: bljesak.info) -
Осмогодишњи Павле Жерајић први допливао до Часног крста у Неретви (Фото: bljesak.info)

Павлу је златник након изласка из Неретве уручио игуман манастира Житомислићи Данило Павловић.

Жерајић је био један од тридесетак учесника који су се одлучили оживјети обичај пливања за Часним крстом на Богојављење у Мостару, што је древни православни обичај.

Богојављенско пливање за Часни крст већ трећу годину се одржава у мостарском насељу Ортијеш.

Парох благајски Бранимир Боровчанин рекао је да радује то што сваке године на Богојављење има све више пливача на Неретви, међу којима је све више младих.

- Нама који посматрамо са обале ово изгледа страшно, али онима који пливају није хладно. То је та благодат Божја, та сила која их грије у хладној води приликом традиционалног обичаја вађења крста - рекао је Боровчанин.

Боривчанин каже да је посебно лијепо видјети да на Неретви на Богојављење заједно пливају очеви и синови, али да је похвално и то што је било и старијих који су се одважили на ова потез. Најстарији пливач имао је 65 година.

Учесник богојављенског пливања Павле Жерајић, који је поријеклом из Мостара, али је тренутно настањен у Невесињу, рекао је да је било хладно, али да је једва чекао овај празник јер је његов отац сваке године пливао за Часни крст.

- Била ми је част да пливам за Часни крст и доћи ћу и идуће године - рекао је Жерајић.

Давор Судар из Мостара каже је да је ово лијеп обичај којим се његује традиција и који много значи повратницима у Мостару.

Пливању је претходила Света литургија у Храму Светог Василија Острошког у Благају, а након догађаја организовано је дружење и послужење за све учеснике и госте у Друштвеном дому у Ортијешу.

Пливање за Часни крст на Богојављење у Мостару је први пут одржано 2017. године на ријеци Неретви, у мостарском насељу Ортијеш.