latinica  ћирилица
20/01/2019 |  17:33 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

У УН скривани ратни извјештаји из БиХ који нису одговарали америчкој администрацији

У Уједињенима нацијама, Србима су дописивали злочине у посљедњем рату у Југославији и БиХ и сакривали извјештаје с терена који су приказивали другачију слику од оне коју је захтијевала америчка дипломатија, каже некадашњи професор универзитета Илиноис у Чикагу, Никола Моравчевић, који је имао увид у архиву Уједињених нација. Тамо се и даље налази низ извјештаја који побијају, сада већ општеприхваћену, слику рата у БиХ, али за које није дозвољен приступ јавности.

Политика рада Савјета безбједности УН је да свака стална чланица може да скине неку тачку дневног реда која јој се не свиђа, а у име америчке администрације то је радила Медлин Олбрајт која је скинула низ извјештаја међу којима и писмо првог команданта "плавих шљемова", Сатиша Намбијара који је писао да није био свједок никаквог геноцида нити ичега што би по обиму пришло близу процјенама које су измислили медији.

- Намбијара је навео да је тио класични грађански рат и да ту нема неког посебног кривца. Он је изнио и аргументе и све, и то је Бутрос Гали примио, али је Мадлен Олбрајт тражила да се то избаци - каже Моравчевић.

Намбијарово писмо само је једно у низу оних који никада нису угледали свјетло дана, а који сакупљају прашину у Архиву сталних чланица СБ УН. Моравчевић, који је у својој књизи писао о ратовима у бившој Југославији, добио је дозволу од Бутроса Галија, кога је лично познавао, да прегледа Архив.

- Међутим, пошто је Бутрос Гали био озлојеђен да га Американци неће подржати за други термин, он је мени дозоволио да то писмо видим - каже Моравчевић.

Олбрајтова је сакрила извјештај о Рачку у којем је писало да наводни побијени албански цивили на ногама имају аустријске војне чизме и дијелове аустријске војничке опреме. Моравчевић наводи да нису разматрани ни прави извјештаји официра УН с терена из Сарајева у којем је писало да су муслиманске снаге из заштићених зона дјеловале по српским положајима, као ни извјештај од 19. октобра 1994. генерала Мајкла Роуза да су снаге Алије Изетбеговића кренуле у офанзиву из зоне безбједности и да крше примирје.

- Сјећам се једног дијела гдје се тврди да су српске снаге силовале 50.000 жена, а онда је неко послао изјвјештај да српске снаге нису имале толико људи да то изведу - каже Моравчевић.

Архив сталних чланица СБ налази се у Менхетну и велико је питање да ли ће ико икада видјети те извјештаје, јер СБ нема политику попут америчке владе да сви тајни списи морају бити отпечаћени након протока одређеног времена.