latinica  ћирилица
20/01/2019 |  19:02 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Молитвено окупљање у Дубровнику

У седмици молитве за јединство хришћана, у православној цркви Светог Благовјештења у Дубровнику, и ове године организовано је молитвено окупљање. На екуменској молитви уз свештенике Епархије захумско- херцеговачке и приморске и Дубровачке бискупије, учествовали су бројни вјерници православне и католичке вјероисповијести.

Владика Захимско-херцеговачки и примроски Димитрије рекао је да је из Дубровника послата порука заједништва.

- Порука коју шаљемо вечерас из Дубровника је да смо скупа, заједно и да градимо на темељима које су нам оставили владика Григорије и бискуп Мате Узинић. Трудићу се да наставим и да, ако будем могао, унаприједим започето - поручио је владика Димитрије.

Владика је истакао да су оваква окупљана веома значајна за Србе у Дуборвнику.

- Показујемо добру вољу. Надам се да ће то бити примјер за све, јер морамо да будемо искрени и отвореног срца једни према другима. Не може се ријечима исказати колико је значајно да људи живе живот достојан човјека и да буду примљени у заједницу - рекао је он.

Дубровачки бискуп Мате Узинић истакао је да је молитвено окупљање саставни дио суживота у Дубровнику.

- Лично не примјећујем да су Срби у Дубровнику на било који начин искључени, маргинализовани, а ако би то било наравно да би било за сваку осуду. Бити заједно на оваквим сусретима нам омогућава да се боље упознајемо и да покушамо уништити предрасуре које можда могу постојати међу нама и као припадницима одређених народа, али ми смо овдје заправо као припадници подијељених цркава. На неки начин, уз то што разбијамо предрасуде, вјерујем да кроз ове сусрете и молитве успијевамо такође и открити шта је оно што нас повезује, а оно шта нас дијели схватити као оно што нас обогаћује - рекао је бискуп.

Јединство, добра воља и мир међу људима су оно што вјерници и једне и друге вјероисповијести, окупљени синоћ у Цркви Светог Благовјештења у Дубровнику потенцирају.

Заједничка годишња молитвена окупљања хришћана у Дубровнику већ постају традиција.