latinica  ћирилица
21/01/2019 |  12:22 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Рајко Петров Ного и Горан Петровић добитници Велике награде - Иво Андрић

Добитник "Велике награде Иво Андрић" Андрићевог института из Вишеграда, за животно дјело је српски прозни писац Горан Петровић за цјелокупно прозно стваралаштво. "Велику награду Иво Андрић" за најбољу књигу за 2018. годину добио је Рајко Петров Ного за пјесничко дјело "Сонет и смрт".

Српски прозни писац Горан Петровић добитник је Велике награде - Иво Андрић за животно дјело, за цјелокупно прозно стваралаштво и књигу кратке прозе "Савети за лакши живот".

Рајко Петров Ного добитник је награде за најбољу пјесничку књигу "Сонет и смрт", саопштено је на данашњој конференцији за новинаре у Београду.

Одлуку је донио жири у саставу Јован Делић, Мухарем Баздуљ и Желидраг Никчевић.

Велика књижевна награда "Иво Андрић" установљена је 2015. године. Жири који додјељује награду дужан је да током цијеле календарске године прати издавачку дјелатност у Републици Српској и Србији и да објективно сагледа значај укупног књижевног стваралаштва аутора и појединачног романсијерског остварења у том периоду.

Награда се састоји од Повеље и новчаног износа, а додјељује се у двије категорије - за укупно књижевно стваралаштво и за најбоље дјело објављено у протеклој години.

Награда за укупно књижевно стваралаштво "Иво Андрић" и за дјело "Три поеме" 2016. године додијељена је Матији Бећковићу, док је најбољи роман у 2015, према мишљењу жирија, "Осама" Владимира Кецмановића.

Наредне, 2017. године награду "Иво Андрић" добили су Душан Ковачевић и руски писац Захар Прилепин. Ковачевићу је награда додијељена за укупно књижевно стваралаштво и за драмско дјело "Хипноза једне љубави", а Прилепину за роман "Обитељ" и књигу приповједака "Седам живота".

Прошлогодишњи лауреати били су музичар и пјесник Борисав Бора Ђорђевић и кинески писац Ју Хуа.

Ђорђевић је награду добио за најбоље дјело објављено у Републици Српској и Србији у 2017. за књигу поезије "Пусто острво", а Хуа за животно дјело за прошлу годину за његово цјелокупно прозно стваралаштво, поводом објављивања превода његова три романа код издавачке куће Геополитика.

Андрићев институт у Андрићграду, на чијем челу је прослављени свјетски редитељ Емир Кустурица, јединствена је установа културе, науке и образовања, која својим радом обједињује настојања Србије и Републике Српске да у тим областима остваре значајне резултате.

Институт има пет одјељења - за књижевност, историју, оријенталистику, политику и медије и Одјељење за филм.

Велика књижевна награда "Иво Андрић" установљена је 2015. године, а добитницима ће бити уручена 27. јануара у Андрићграду.