latinica  ћирилица
21/01/2019 |  15:01 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

Човић: Два бошњачка члана Предсједништва БиХ условљавају Додика

Предсједник Хрватског народног сабора Драган Човић изјавио је данас у Мостару да је јасно "да два бошњачка члана Предсједништва БиХ" условљавају српског члана Милорада Додика да би му дали сагласност за кандидата за предсједавајућег Савјет министара, што се не смије дешавати.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

"Мислим да се то не смије дешавати. Ако имамо унапријед задатог кандидата за предсједавајуће Савјета министара, знамо да је то представник српског народа, побједник у Републици Српској, онда би сасвим логично било да и ова два члана Предсједништва која су ту дошла бошњачким гласовима подрже такву иницијативу и не стварају било какву препреку даље. Ако наставе тако, Боже мој, вјероватно ће имати реакцију с неке друге стране. Ми не можемо ништа посебно учинити", изјавио је Човић новинарима у Мостару.

Он је након сједнице Предсједништва ХНС-а рекао да су у току разговори о формирању кантоналних влада и избора делегата за Дом народа Парламента ФБиХ, те навео да ће најдаље до 10. фебруара бити формирана власт у пет кантона гдје ХДЗ има већину.

Човић је додао да ће ХДЗ највјероватније учествовати и у власти у Зеничко-добојском кантону.

"Завршили смо договоре у средњој Босни и Посавини, ти договори би се могли спровести у овој седмици. Остаје нам влада у Ливањском и Херцеговачко-неретванском кантону, али радимо и на томе", додао је Човић, који је и предсједник ХДЗ-а БиХ.

Човић је изјавио да ће Дом народа Парламента Федерације БиХ бити конституисан за седам до осам дана и да ће моћи усвојити буџет ФБиХ.

Међутим, када је ријеч о формирању власти на нивоу Федерације, Човић је подвукао да ће услов за формирање Владе Федерације бити усвајање Изборног закона БиХ.

"Информисани смо да се бошњачки сет странака окупља и да је желио до краја мјесеца обезбиједити заједнички наступ. Видимо да је СББ већ навео да им не пада на памет учествовати у томе. Сада ће то радити и неки други, тако да ја не бих спекулисао шта ради бошњачка политичка сцена. Сужен је простор за спекулације", навео је Човић.

Он је најавио да ће у овој седмици имати пуно разговора са представницима међународних институција.

"До нас неће бити ни када је ријеч о формирање Савјета министара ни федералне Владе. За федералну Владу зна се услов. Без Изборног закона неће се моћи спровести изборни резултати на том нивоу власти. Партнери с којима желимо градити евроатлантску будућност мораће разумјети да више никад нећемо доћи у позицију да неко други бира наше представнике нити да имамо нелегитимне представнике Хрвата", изјавио је Човић.

Он је додао да не види разлог да власт нормално не функционише ако буду формиране кантоналне владе и Дом народа Парламента ФБиХ.

Човић је најавио да ће у суботу, 26. јануара, бити одржан Сабор ХНС-а на коме ће бити изабрано ново руководство и усвојена декларација која садржи седам тачака.

Он је навео да ће ХДЗ имати своје кандидате за органе ХНС-а и изразио наду да ће он бити поново кандидован за предсједника.