latinica  ћирилица
22/01/2019 |  08:11 ⇒ 08:53 | Аутор: СРНА

Снијег отежава саобраћај

Снијег који је током ноћи падао у Републици Српској и Федерацији БиХ условио је јутрос успорен и отежан саобраћај, посебно на дионицама у вишим предјелима и преко планинских превоја, саопштено је из Републичког ауто-мото савеза.
Снијег - Фото: СРНА
СнијегФото: СРНА

Дежурне екипе зимских служби су на терену и врше чишћење и посипање, према приоритетима.

Треба бити опрезан на правцима Тисовац-Кнежево-Угар, Рогољи-превој Милиништа, Шипово-Стројице, Котор Варош-Теслић, Сарајево-Рогатица, Рогатица-Вишеград, Власеница-Хан Пијесак, Трново-Фоча и Гацко-Тјентиште.

У Херцеговини и доњем Подрињу снијег је тек почео интензивно падати, док је у Семберији током ноћи било кишовито.

На правцима Требиње-Столац, преко превоја Жегуља, Шепак-Зворник-Власеница, Власеница-Хан Пијесак и Тишча-Доње Цапарде магла самањује видљивост.

На дионицама у усјецима и поред камених косина, скрећемо пажњу на повећану опасност од одрона земље и камења на коловоз.

На дионицама преко планинских превоја за теретна возила са приколицом и шлепере препоручљива је употреба ланаца, а обавезна је преко Романије, на правцу Сарајево-Рогатица.

Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну, саобраћај се на дионици магистралног пута Приједорска петља-Клашнице и преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају на том дијелу пута.

У току је изградња и спровођење привременог система наплате путарине на ауто-путу "9. јануар", Бањалука-Добој, на петљи Маховљани, због чега је на овом локалитету измијењен режим одвијања саобраћаја.

Због изградње наплатне станице "Чатрња" на ауто-путу Градишка-Бањалука измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

Због изградње моста преко ријеке Врбање у Челинцу, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Челинац-Котор Варош и постављена је привремена сигнализација.

Због радова на магистралном путу Карановац-Црна Ријека, на дионици Крупа на Врбасу-Бочац од 7.00 до 17.00 часова саобраћај се повремено обуставља на десетак минута и пропушта наизмјенично једном траком.

Због санације клизишта успорено се саобраћа на дионици магистралног пута Сарајево-Фоча, на локалитету Сијерачке Стијене.

Због активираних клизишта једном траком наизмјенично се саобраћа на регионалним путевима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић, због појаве клизишта у рејону Челића.

Отежан је и саобраћај на путевима у ФБиХ, посебно на дионицама у вишим предјелима, па треба бити опрезан на правцима Олово-Кладањ-Власеница, Тузла-Бијељина, Нови Травник-Бугојно, Ливно-Купрес, Ливно-Босанско Грахово и Ливно-Гламоч-Мркоњић Град.

Употреба ланаца за теретна возила са приколицом и шлепере обавезна је на дионицама Бихаћ-Кључ-Мркоњић Град, Босански Петровац-Дрвар и Горњи Вакуф/Ускопље-Прозор.

На граничним прелазима јутрос нема дужих задржавања, а због зимских услова за вожњу у Хрватској је обустављен саобраћај за теретна возила са приколицом и шлепере на прелазу Изачић.