latinica  ћирилица
22/01/2019 |  11:46 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

Тадић: Бесплатни уџбеници - улагање у будуће генерације

Иницијатива да се основцима у Републици Српској обезбиједе бесплатни уџбеници значајна је за све грађане, а њени потписници сматрају да је од интереса за Српску да се улаже у знање оних који су будућност Републике, рекао је Срни један од покретача ове иницијативе Душко Тадић.
Уџбеници (фото илустрација: RTV7) -
Уџбеници (фото илустрација: RTV7)

Тадић је навео да основну школу, која је обавезна, у Републици Српској похађа 91.500 ученика, те да је цијена једног комплета уџбеника у износу од 86 до 188 КМ.

"Угрубо процјењујемо да је у просјеку за бесплатне уџбенике свим основцима у Републици Српској потребан износ између десет и 12 милиона КМ, а новац би се обезбиједио из буџета Републике Српске", навео је Тадић, те истакао да новац није државни него се углавном прикупља од пореских обвезника.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске крајем прошле године усвојила буџет Српске за ову годину у износу од 3,256 милијарди КМ.

"Да би се набавили сви уџбеници за сву дјецу свих основних школа у Републици Српској потребно је 0,34 одсто буџета Српске. Мислим да се одређеним алокацијама и уштедама овај износ може одвојити", рекао је Тадић.

Тадић је напоменуо да није ријеч о дословно бесплатним уџбеницима, те појаснио да је идеја да уџбеници буду бесплатни за дјецу, а да цијена буде распоређена међу пореским обвезницима.

"Поента је да тражимо од Владе да обезбиједи бесплатне ствари школарцима - нашим властитим новцем. На крају, ово је одличан потез за учвршћивање позиције свима који одлучују о распоређивању новца грађана, јер показују бригу за народ, а не ваде новац из свог џепа", појаснио је Тадић.

Према његовим ријечима, иницијативу за бесплатне уџбенике за све основне школе у Српској потписало је више од 4.600 грађана за седам дана, колико је трајало прикупљање потписа.

"Један број грађана је потписом свјесно изјавио вољу али, из разумљивих разлога, није уписао свој матични број, број личне карте или је, вјероватно у журби, оставио непопуњена друга поља. Међутим, управо зато што имамо оволико потписа као изјаву воље и позитивне коментаре и похвале не бринем да ће број потписа бити споран", рекао је Тадић.

Имајући у виду да ће посланици у Народној скупштини Републике Српске на наредној сједници разматрати Приједлог закључка у вези са увођењем бесплатних уџбеника за све ученике основних школа у Српској, Тадић је изразио наду да ће овај састав посланика препознати ову грађанску иницијативу као нешто што је од интереса за све грађане и да ће се сви укључити у проналазак најбољег могућег рјешења.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је раније да је ресорно министарство анализирало које могућности постоје за спровођење ове иницијативе.

"Тражили смо начине како то можемо урадити, не само због финансија и издвајања средстава, него и да видимо на који начин можемо правити оправданост у смислу коме су ти беслатни уџбеници заиста потребни, а коме нису", навела је Тривићева.

Тривићева је подсјетила да се у Министарству породице, омладине и спорта Српске већ издвајају средства за финансирање уџбеника за одличне ђаке свих виших разреда.

"Осим тога, када будемо приступили изради социјалне карте, то ће бити параметри којим су то ученицима потребне одређене субвенције", рекла је Тривићева.

У Министарству просвјете и културе Републике Српске Срни је речено да се од школске 2007/2008. године обезбјеђују бесплатни уџбеници за ученике првог и другог разреда основних школа.

"У школској 2018/2019. години бесплатни уџбеници обезбијеђени су за 9.741 ученика првог и 9.707 ученика другог разреда основних школа, за шта су издвојена средства у износу од 1.011.900 КМ", навели су из ресорног министарства.