latinica  ћирилица
22/01/2019 |  15:13 ⇒ 15:21 | Аутор: СРНА

Мркоњић Град - снијег срушио кров штале, страдало седам крава

Под притиском снијега јутрос се у селу Герзово код Мркоњић Града срушио кров штале, при чему је страдало седам крава у власништву сточара Мирослава Иветића.
Снијег срушио кров штале - Фото: nezavisne novine
Снијег срушио кров шталеФото: nezavisne novine

Мркоњићки ветеринар Радован Димитрић рекао је Срни да има настрадалих грла, као и оних тешко повријеђеним, те да су извукли сва грла из штале.

"Девет смо успјели спасити без оштећења или са незнатним оштећењем. Седам је угинуло, а осам са већим оштећенима, од којих се већина неће моћи опоравити и, вјероватно, ће бити послате на принудно клање", додао је Димитрић.

Вршилац дужности начелника Одјељења за привреду и финансије општине Мркоњић Град Томислав Тодоровић рекао је да је штала била само привремени, импровизовани објекат и да је власник намјеравао да гради нову.

"Овај објекат власник је направио само да стока презими. Пошто није било стабилно, обрушило се под теретом снијега и срећа је што нису сва грла била унутра", додао је Тодоровић.

Према његовим ријечима, велики број људи био је на терену да помогне сточару којем су страдале краве.

"Било је више од 50 људи из Мркоњић Града, међу којима ватрогасци, комуналци, али и људи из сусједних општина - Језера и Шипова. Планирамо да формирамо комисију, па ћемо видјети шта даље и како ћемо власнику помоћи. Оштећена је грађа, а и краве су настрадале", рекао је Тодоровић.

Начелник општине Језеро Снежена Ружичић рекла је Срни да су се људи из ових општина добро организовали да помогну сточару.

Она је додала да је Иветић има 120 грла јуница и да је ријеч о великој површини крова која се обрушила.

"Организовали смо се на нивоу општине да помогнемо и много људи се прикључило овој акцији", рекла је Ружичићева.

Старјешина Ватрогасног друштва из Мркоњић Града Жељко Лакетић рекао је да су на лице мјеста послали цистерну и три ватрогасца.

"Они су радили на терену у координацији са другим људима и са ветеринарима. Ми смо обавили наш дио посла, скидали смо снијег са крова, а колика и каква је штета, још не знамо", додао је Лакетић.