latinica  ћирилица
22/01/2019 |  15:35 | Аутор: БЕТА

Макрон и Меркел потписали нови уговор о француско-њемачкој сарадњи (ВИДЕО)

Њемачка канцеларка Ангела Меркел указала је данас на растући национализам у Европи и позвала на оживљавање прекограничне сарадње пошто су она и француски предсједник Емануел Макрон потписали нови споразум о француско-њемачкој сарадњи, који обнавља вишедеценијско пријатељство двије земље.

Уговор је својеврсна порука и подршка Европској унији ослабљеној растом национализма.

Меркел и Макрон потписали су нови споразум у западнонемачком граду Ахену тачно 56 година од када су Шарл Де Гол и Конрад Аденауер потписали историјски Јелисејски споразум о помирењу 1963. године који је дао тон блиским односима двије земље послије сукоба завршених Другим свјетским ратом.

"Популизам и национализам расту у свим нашим земљама", рекла је Меркел француским, њемачким и европским званичницима окупљеним у градској кући у Ахену.

Наводећи одлазак Британије из Европске уније и растуће тенденције протекционизма у свијету, Меркел је рекла да међународна сарадња пролази кроз тежак период.

"Седамдесетчетири године, један људски вијек, од краја Другог свјетског рата а оно што изгледа само по себи очигледно поново се доводи у питање. Зато прије свега треба да постоји нова посвећеност нашој одговорности унутар Европске уније, одговорности коју имају Њемачка и Француска", рекла је она.

У сличном тону је говорио и француски предсједник Емануел Макрон који је указао на "растући бијес" унутар европских друштава и притисак споља.

Он је осудио "лажи" које преноси француска екстремна десница око данас потписаног новог француско-њемачког споразума, преноси Франс прес.

"Они који исмијавају или шире лажи наносе штету нашој историји и нашем народу", рекао је француски предсједник у поруци упућеној онима који у Француској шире лажне информације о том уговору, као на примјер да ће према њему Француска уступити Њемачкој мјесто сталног члана Савјет безбједности УН.

Њемачка канцеларка је поново потврдила жељу Њемачке и Француске да се створи европска војска.

"Нови споразум који предвиђа приближавање у области одбране треба да буде допринос стварању европске војске" рекла је Меркел.

Она је поменула војну културу и заједничку индустрију оружја који су садржани у новом уговору.

Циљ уговора из Ахена је да се подстакне прекогранична сарадња на граници дугој 450 километара али такође да се побољша координација између двије земље када је ријеч о суочавању с међународним проблемима као што су климатске промјене и тероризам.

У њему се предвиђа усаглашавање економске, спољне и одбрамбене политике двије земље, као и заједничка парламентарна скупштина састављена од 100 француских и њемачких посланика.

У једној клаузули споразума говори се о заједничкој одбрани у случају напада, налик на модел предвиђен у НАТО. Клаузула омогућава употребу заједничких средстава у случају терористичког напада, или сарадњу на великим војним програмима, попут оних о тенковима, или борбеним авионима.