latinica  ћирилица
22/01/2019 |  17:47 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

Конституисати органе власти, нови разговори у фебруару

Делегације СНСД-а и СДА закључиле су данас у Сарајеву да је неопходно конституисати извршне органе власти на нивоу БиХ и договориле нови састанак за почетак фебруара, када би требало да буде разговарано о конкретним рјешењима.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

"Сматрамо да није добро што се не поштују законски рокови и што постоји извјесна блокада у Предсједништву БиХ", изјавио је Сташа Кошарац након састанка на којем је учествовао као члан делегације СНСД-а.

Према његовим ријечима, закључено је да је за грађане БиХ најбоље да власт конституишу изборни побједници у Републици Српској и Федерацији БиХ.

"Неупитно је да је у Републици Српској то СНСД", истакао је Кошарац, констатујући да је у ФБиХ видљиво да постоји динамичан политички пут и дијалог о конституисању власти у том ентитету.

Најављујући сљедећи састанак ове двије странке за почетак фебруара, Кошарац је оцијенио да за дио бројних питања о којима ће СНСД и СДА разговарати трајно неће бити постигнута сагласност.

"Сасвим је извјесно да при имплементацији изборних резултата треба поштовати вољу бирача, а то је да СНСД чини структуру власти на заједничком нивоу и у извршном органу, али исто тако да се у ФБиХ искристалише, дефинише ко је тај ко ће заједно са СНСД-ом чинити структуру власти", рекао је Кошарац и додао да несумњиво СДА има тај капацитет.

Према његовим ријечима, важно је да постоји сагласност обје делегације да се поштује слово Дејтонског споразума.

"Исказали смо потребу јачања ангажмана европског пута БиХ уважавајући уставне надлежности", рекао је Кошарац, напомињући да постоји сагласност и о јачању регионалне сарадње.

Он је оцијенио да постоји довољно елемената како би кандидат СНСД-а за предсједавајућег новог сазива Савјета министара Зоран Тегелтија могао да направи квалитетан експозе и понуди га Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ након што буде деблокиран овај процес у Предсједништву БиХ.

Кошарац, који је предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому, рекао је да, уколико се настави са блокадом и условљавањем формирања Савјета министара, биће покренуто питање састава Колегијума Представничког дома у којем је и предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић.

Он је поновио да, до избора предсједавајућег Савјета министара, парламент БиХ нема шта да ради јер је неуставно да неки министри који су у Савјету министара у техничком мандату утврђују законе у тој институцији, а потом их разматрају и усвајају у Представничком дому.

Делегацију СНСД-а на данашњем састанку уз Кошарца чинили су потпредсједници странке Небојша Радмановић и Никола Шпирић, док су у делегацији СДА били Звиздић, Адил Османовић и Шемсудин Дедић.

Повезане вијести:

СНСД - СДА: Изборни побједници да формирају власт

Спремност да обје странке учествују у новом Савјету министара