latinica  ћирилица
22/01/2019 |  17:59 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Електронска регистрација предузећа биће функционална до краја године

Електронска регистрација предузећа у Републици Српској требало би да профункционише до краја ове године, поручили су из Владе Српске. То би предузетницима омогућило оснивање фирми посредством интернета, што ће утицати на мање трошкове регистрације и лакши почетак пословања.

Електронска регистрација предузећа други је корак у процесу реформи регистрације правних субјеката, поручују из Владе. Први је био увођење једношалтерског система регистрације, а логичан наставак је, кажу, електронска регистрација.

"То у пракси значи да ће сваки потенцијални оснивач пословног субјекта моћи да, уз помоћ картице на којој ће се налазити његов квалификовани дигитални сертификат, да ће моћи да то уради електронским путем, путем једног портала који ће бити у надлежности Владе Републике Српске", појаснио је министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић.

То је само први корак ка потпуној дигитализацији друштва, увјерава Рајчевић. План је да електронске идентификационе картице, односно дигитални идентитет, добију сва заинтересована правна и физичка лица.

"Ове картице неће служити само да се обављају послови електронски са Владом, управним органима, него да и међусобно физичка и правна лица могу ступати у конкретне уговорне односе. На примјер, физичка лица, једно из Новог Града, једно из Требиња, моћи ће да склапају уговоре електронским путем у електронској форми, без обавезе физичког присуства. Такви уговори биће правно обавезујући и валидни у случају било каквог спора", додао је Рајчевић.

Све ово биће могуће по окончању пројекта успостављања Националног центра за управљање дигиталним идентитетом, који је, каже Рајчевић, у завршној фази. Електронску регистрацију предузећа, као први корак, поздрављају у Привредној комори, али напомињу да је то, иако важан, само један сегмент, када је ријеч о стварању повољнијег привредног амбијента.

"С једне стране позитивно је то да се скраћују рокови, смањује процедура и трошкови, али са друге стране, оно на чему стално инсистирамо, потребно је да се побољшају услови пословања, да се олакша предузећима која улазе на тржиште да опстану", изјавио је портпарол Привредне коморе Републике Владимир Благојевић.

А да би електронска регистрација предузећа била омогућена, потребно је мијењати и законску регулативу. Сет закона, којима се отвара простор за то, пред посланицима ће бити већ на наредној сједници парламента Српске.