latinica  ћирилица
23/01/2019 |  07:47 ⇒ 07:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Китаровићева и Бозанић на промоцији књиге о Степинцу

У присуству хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић, објављена је књига посвећена хрватском кардиналу Алојзију Степинцу.
Грабар Китаровић на промоцији књиге о Степинцу (Фото: fenix-magazin.de) -
Грабар Китаровић на промоцији књиге о Степинцу (Фото: fenix-magazin.de)

Ријеч је о књизи мостарско-дувањског бискупа Ратка Перића "Нада која не постиђује", поводом 120. годишњице рођења и 20 година од беатификације Степинца.

У Надбискупском пасторалном институту у Загребу су говорили загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић, предсједник Хрватске бискупске конференције задарски надбискуп Желимир Пуљић, историчар Јуре Кришто и аутор.

Хина наводи се да су поред предсједнице Хрватске међу присутнима "у препуној дворани Надбискупског пасторалног института били и кардинал (врхбосански) Винко Пуљић, бројни бискупи и други угледници".

Кардинал Бозанић је рекао да "блажени Алојзије Степинац привлачи све више људи у свијету".

- Он је међу нама као Божја присутност. Блажени Алојзије Степинац пружа свом народу компас да би знао да се оријентише - навео је Бозанић.

Према његовој тврдњи, "у Католичкој цркви и хрватском народу дубоко је укоријењен живот и мучеништво блаженог Степинца" који је, по оцјени Бозанића, "носио крст хрватског народа".

- У Степинчевој се особи спаја цјелокупна трагедија хрватског народа кроз 20. вијек - рекао је Бозанић и додао да је "овај најсвјетлији лик Цркве у Хрвата постојано на земљи бранио Бога и човјека".

Надбискуп Пуљић је рекао да књига бискупа Перића "доноси документарисано свјетло о хрватском блаженику и мученику", оцијенивши да је уводни дио књиге "ода великом сину рода нашега".

Према Пуљићу, кардинал Степинац је био "најљепша и најдража хрватска ружа, која је свједочила, писала и говорила".

- Зато је хрватски народ и могао да ускрсне - рекао је задарски надбискуп и додао да је блажени Алојзије "духовни кнез 20. вијека".

Хина даље наводи да је "историчар Јуре Кришто подсјетио на оптужбе Српске православне цркве која је у писму папи Фрањи навела да је надбискуп Степинац ћутао током рата".

- Алојзије Степинац се у 48 мјесеци живота Независне Државе Хрватске заузео писмима и дјелима 362 пута - рекао је Кришто.