latinica  ћирилица
23/01/2019 |  07:59 ⇒ 08:20 | Аутор: БЕТА

Заев: Албански други званични језик

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је да је албански језик други званични језик у Македонији и истакао да је то дефинисано Уставом.
Зоран Заев (Фото: Sputnik / Alekseй Vitvickiй) -
Зоран Заев (Фото: Sputnik / Alekseй Vitvickiй)

- Устав га (албански језик) дефинише као други официјелни језик. За међународну употребу јединствено је македонски. Први језик је македонски. Други је албански, регулисано законом... Употреба је јасно разграничена - рекао је он у интервјуу Телевизији Алсат М, која програм емитује претежно на албанском језику.

На питање новинара зашто је прије неколико дана Влада Македоније дала саопштење да је македонски једини званични језик, Заев је рекао да "није видио то саопштење, искрен да буде".

- Законом о употреби језика коначно правно-формално затварамо оквирни охридски договор. Остаје равноправност. Дај боже да имамо грађанско друштво гдје ћемо да гледамо на квалитет грађанина, а не на етничку припадност... Језик је алат да се разумијемо. Језик је могућност да грађани остваре своја права, дата Уставом - рекао је македонски премијер.

Према његовим ријечима, Законом о употреби језика великом проценту грађана, који нису припадници већинског македонског народа, дато је право које до сада није било омогућено.

- Ово је корисно. Ово је људско право. Ово има у цијелом свијету. Треба да гледамо напријед. Растерећује нас свог бремена национализма. Жалим што опозиција (ВМРО ДПМНЕ) не може да превазиђе себе и још живи у својим национализмима - рекао је Заев.

Он је додао да ће, према Закону, новоформирана Агенција за превођење асистирати у случају да се грађанин Албанац, Ром, Турчин или други, нађе у општини у којој су већина становништва, изнад 80 одсто, Македонци и има потребу да се обрати на свом језику.

Законом о употреби језика, који је усвојен прије годину дана а објављен прошле седмице, језик који говори више од 20 одсто становништва, односно албански, постао је други службени језик у свим државним органима, институцијама и јавним предузећима.

Заев је навео да у Закону о употреби језика нема ништа противуставно и додао да је тај закон јуче послат Венецијанској комисији да се "покаже онима који имају резерву да Влада нема никаве предрасуде" и да не очекује примједбе на закон.