latinica  ћирилица
23/01/2019 |  08:17 ⇒ 08:31 | Аутор: Агенције

Мадуро наредио ревизију односа са Америком; Пенс охрабривао демонстранте (ВИДЕО)

Предсједник Венецуеле Николас Мадуро оптужио је Вашингтон за оркестровање државног удара против његове администрације и позвао на "тоталну ревизију" односа са САД.
Николас Мадуро - Фото: AP
Николас МадуроФото: AP

Оптужбе из Каракаса услиједиле су дан прије најављеним масовних протеста опозиције и дан послије побуне одређеног броја војника.

Мадуро је посветио пажњу коментарима потпредсједника САД Мајка Пенса, који је у видео-снимку на Твитеру описао Мадура као "диктатора без легитимног права на власт", пренио је АФП.

Пенс је подржао најављене протесте и поручио да је амерички народ уз народ Венецуеле.

Мадуро је рекао је америчка администрација преко Пенса "издала наређења да се изврши удар из те фашистичке државе, што је невиђено у историји двјестогодишњих односа САД и Венецуеле".

Он је наредио министру спољних послова Хорхеу Арези да почне "тоталну ревизију односа" са Вашингтоном, који је раније усвојио санкције против највиших званичника Венецуеле.

Организација америчких држава, која је прогласила да је нови Мадуров мандат нелегитиман, одржаће ванредни састанак за два дана да би дискутовала о "недавним догађајима у Венецуели".

Пенс охрабривао демонстранте 

Амерички потпредсједник Мајк Пенс је у видео-поруци охрабривао демонстранте против Мадура потврђујући подршку САД-а опозиционару Хуану Гуаидоу.

Амерички потпредсједник објавио је видео-поруку подршке становницима Венецуеле, охрабрујући демонстранте против предсједника Николаса Мадура и потврђујући подршку САД-а опозиционом вођи Хуану Гуаидоу.

У поруци снимљеној на енглеском језику у комбинацији с неколико шпанских ријечи, Пенс је назвао Мадура "диктатором" који нема право на власт.

- Николас Мадуро је диктатор без легитимног права на власт. Он никада није побиједио на слободним и поштеним изборима, а власт је задржао смјештајући у затвор сваког ко се усудио да му се супротстави - рекао је Пенс.

Повезане вијести:

Венецуела: Сукоби војске и демонстраната, има жртава