latinica  ћирилица
23/01/2019 |  15:52 ⇒ 16:19 | Аутор: СРНА

Вулин: Коме је Јасеновац радни логор - њему је и Степинац светац

Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је, коментаришући присуство хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић на промоцији књиге о Алојзију Степинцу, да Степинац може бити светац само ономе коме је и Јасеновац радни логор.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Он је рекао да жели да вјерује "да је дивљење викару усташке војске незнање, а не намера", преносе београдски медији.

Вулин је позвао Китаровићеву да погледа изложбу "Дијанина деца" - о Дијани Будисављевић и српској дјеци коју је она спасавала из усташких логора и поручио да ће можда тада другачије мислити о Степинцу када буде видјела како је надбискуп покрштавао, како је навео, претеклу српску дјецу из Јасеновца и Градишке, и није их питао ко их је одвео у логоре, ни гдје су им родитељи.

Књига мостарско-дувањског бискупа Ратка Перића "Нада која не постиђује", објављена поводом 120 година од рођења и 20 година од беатификације контроверзног хрватског кардинала Алојзија Степинца, представљена је у Загребу у присуству Китаровићеве и врха католичке цркве у тој земљи.

Загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић поручио је том приликом да је "Степинац као најсвјетлији лик Цркве у Хрвата постојано на земљи бранио Бога и човјека" и представља "компас за хрватски народ", док је за надбискупа Пуљића Степинац "најљепша и најдража хрватска ружа, која је свједочила, писала и говорила" и "духовни кнез Хрвата у 20. вијеку због које је хрватски народ могао да ускрсне".