latinica  ћирилица
26/01/2019 |  22:02 ⇒ 22:08 | Аутор: РТРС

Марибор- Одржана Светосавска академија

У Марибору је обиљежено осам вијекова самосталности Српске православне цркве и шест вијекова од рођења грофице Катарине Кантакузине Бранковић, прве православке у Словенији.
Митрополи загребачко-љубљански Порфирије - Фото: РТРС
Митрополи загребачко-љубљански ПорфиријеФото: РТРС

Грофица Катарина Кантакузина Бранковић била је српска принцеза која је удајом за Урлиха Другог, посљедњег цељског грофа, у Словенију са собом довела и 200 православних породица и неколико свештеника.

На свечаној академији одржаној у Словеначком народном позоришту, уз покровитељство предсједника Словеније, Борута Пахора и Србије Александра Вучића и благослов митрополита загребачко-љубљанског Порфирија, Републику Српску представљао је министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Срђан Рајчевић.

- Овдје смо да бисмо својим даровима у општењу са другима њих обогатили и њима бивали обогаћени. Свети Сава од нас очекује да својим животом свједочимо јеванђеље Христово на Савин начин, да би и нас завољели као што су и Светога Саву и кроз њега су завољели све нас - рекао је митрополит загребачко-љубљански Порфирије.