latinica  ћирилица
27/01/2019 |  16:27 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

У Дрвару, Гламочу и Б. Грахову још на снази ванредно стање; тражиће помоћ од Српске?

У Дрвару, Гламочу и Босанском Грахову још је на снази стање елементарне непогоде. Из Дрвара поручују да ће, у случају нових падавина, бити приморани да траже помоћ из Српске. На подручју Гламоча, више села је блокирано, а у Босанском Грахову ситуацију отежава јак вјетар, који наноси сњежне сметове.

Становника дрварског села Трнинић Бријег су на мукама јер су незапамћене сњежне падавине узроковале велике проблеме на овом подручју.

"Одсјечени смо од свијета три дана. Три дана је падао снијег, никако није престајао. Било је претешко. Ево сад се стабилизује полако, јер се вријеме полако поправља", прича становник Трнинић Бријега Јовица Дешић.

Поједини засеоци потпуно су блокирани, а они старији моле Бога да не дође до нечега јер би у том случају тешко могли стићи до љекара.

На рашчишћавању локалних путева ка заметеним селима ангажована је сва расположива механизација. Пред радницима је тежак посао.

"Велики су сметови. Свако зове, не можемо стићи свуда јер немамо довољно радних машина", истиче Бранислав Миљановић, радник на грталици.

Ситуација у Дрвару се стабилизује, али још има заметених села. Душица Рунић, в.д. начелница општине Дрвар, каже да ако падавине наставе, сигурно ће бити у ситуацији да потраже помоћ и од Цивилне заштите Републике Српске и других институција.

Тешко је и у Босанском Грахову, гдје проблеме ствара и јак вјетар, који наноси сметове. Механизација је упућена на најкритичнија мјеста, а то су путни правац од Стожишта до села Тишковац, гдје живи 15-так породица који једину везу имају преко Хрватске.

И на подручју Гламоча, села су блокирана, а путеви непроходни.

Небојша Радивојша, начелник ове општине каже да велики број радних машина ради на рашчишћавању пута. Надају се да неће бити погоршања времена, а ако их вријеме послужи требали би, каже, доћи до свих села.

Од магистралног пута Ливно – Босанско Грахово  потпуно је одсјечено и више села са српским повратничким становништвом у Ливањском пољу, гдје сњежни наноси достижу и до два метра.