latinica  ћирилица
28/01/2019 |  21:57 ⇒ 29/01/2019 | 10:23 | Аутор: РТРС

Додик: Изетбеговићева апелација осуђена на пропаст (ВИДЕО)

Бакир Изетбеговић не може постављати услове СНСД-у и Републици Српској, а његова најава о подношeњу апелације за преиспитивање имена Републике Српске пред Уставним судом осуђена је на неуспјех, сматра предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. Гостујући у емисији "Укрштеница" наше телевизије, Додик је истакао да Српска није задовољна положајем у БиХ, те да је на примјеру БиХ доказано да се саживот не може наметати.
Милорад Додик у Укрштеници - Фото: РТРС
Милорад Додик у УкрштенициФото: РТРС

Република Српска је јединствена са именом успостављеним када је и формирана - прије рата са именом под којим је и током рата била дио преговора, као што је то била и 1995. године када је успостављен мир, истакао је предсједавајући Предсједништва. Додик каже да је Република Српска свих 12 анекса Дејтона потписала као страна. Зато поставља питање: "Чак и да се настави оспоравање имена које је у Уставу, шта је са другим анексима Дејтонског споразума?".

-  Дакле, то је типична антидејтонска иницијатива и зато су и реаговали неки странци - додаје Додик.

Иако су странци реаговали, Додик каже да не вјерује да се у односу међународне заједнице ишта промијенило. Да јесте, каже, чин Бакира Изетбеговића и СДА назвали би антидејтонским. Најава апелације о преиспитивању имена Републике Српске пред Уставним судом акт је уперен више против БиХ, него против Српске која је на нову политичку кризу дала јасан одговор.

- Недвосмислен одговор је наш статус, шта год то значило. То увијек не мора да значи само независност, али ја не желим то да искључим. Сви кажу "Опет се прича о томе". Не, то је само једна од могућности. Ево ми предлажемо да се вратимо на дејтонске принципе Устава, да организујемо БиХ да буде уставна, а не неуставна заједница - истиче он.

Изјаве Изетбеговића о дискриминацији Бошњака и Хрвата Додик је назвао неистинама. Подсјећа да Српска поштује Клуб Бошњака у Дому народа, иако је тај дом наметнут Српској. Каже да од шест најважнијих функција четири припадају Бошњацима и Хрватима.

Додик подсјећа да ни међународна заједница није покренула питање попуне федералног Дома народа, што је уставна обавеза, гдје Клуб Срба никада није комплетиран. По том принципу, каже, да је правне државе, све одлуке донесене у Федерацији у таквим условима биле би неважеће.

Додик сматра важном чињеницу да су на нове најаве СДА, политичке странке у Српској одговориле јединством које ипак, признаје, није било апсолутно.

- Било је захтјева да то урадимо јединствено, па нисмо. Било је захтјева да садашњи министри у Савјету министара престану да раде, не да изађу, него да замрзну дјеловање и нисмо се око тога сагласили, али нисмо хтјели да ту правимо разлику - истиче он.

Додик је нагласио да Република Српска није задовољна положајем унутар БиХ, која је све више подијељено друштво у којем се идентитети народа не уважавају. Српска, каже, данас не мора и неће да трпи међународни интервенционизам.

Говорећи о положају Хрвата и најновиојој Декларацији ХНС-а, Додик је рекао да Хрвати имају право на став и Декларацијом не помињу Републику Српску.

- То је њихово право. Они имају право да кажу свој став, као што имају Срби. Ја не желим да одузмем Хрватима право да одлучују и доносе одлуке које се односе на њих. Да ли ће се то десити горе, то нема никаквог значаја - нагласио је он.

Додик је истакао и да је информисан о настојањима да се приликом формирања власти на нивоу БиХ избјегне СНСД, странка чији је предсједник, те да је о томе било разговора представника СДС-а, ПДП-а и СДА. Ипак, уколико би таква идеја била проведена, Додик сматра да не би била добра за БиХ. СНСД је, каже, спреман да разговара само са изборним побједницима.

Говорећи о питању НАТО-а, Додик каже да је тај савез и политички, да у БиХ није објективан, а да ће за њега гласати тек онда када Срби кажу да у њега желе.

Погледајте читаву емисију "Укрштеница":