latinica  ћирилица
28/01/2019 |  22:02 ⇒ 29/01/2019 | 09:05 | Аутор: РТРС

У Бриселу о кандидатском статусу

Европски пут дио је консензуса свих политичких актера у БиХ и није добро да га било ко нарушава због ускополитичких интереса, став је предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, уочи сутрашње посјете Бриселу.

Додик најављује да ће, у сједишту европских институција, највише ријечи бити о добијању кандидатског статуса.

- Оно што би било добро за Босну и Херцеговину је кандидатски статус из низа политичких, економских, социјалних и других разлога. Оно што ћу покушати да видим је везано за причу о повезаности европског и НАТО пута, коју у Сарајеву покушавају да нам наметну, да видим да ли је то толика синергија да се не може раздвојити. Знам за неколико земаља које су чланице Европске уније, а нису чланице НАТО-а - рекао је Додик у емисији "Укрштеница".

Подсјећамо, предсједавајући и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић боравиће у уторак и сриједу у званичној посјети Бриселу.

Како је највљено, чланови Предсједништва БиХ састаће се сутра са Федериком Могерини, потпредсједницом Европске комисије и високом представницом ЕУ за спољну политику и безбједност, а у сриједу са Јоханесом Ханом, комесар ЕУ за питања проширења и сусједску политику.

Такође у сриједу, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић имаће сусрет са предсједником Европског савјета Доналдом Туском.