latinica  ћирилица
29/01/2019 |  13:41 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Лукач: Тужилаштво ће оцијенити све доказе у вези са дешавањима на Тргу Крајине

Министарство унутрашњих послова Републике Српске поднијело је извјештаје тужилаштву које ће даље да оцијени све доказе у вези са дешавањима на Тргу Крајине у Бањалуци у децембру, рекао је ресорни министар Драган Лукач.
Драган Лукач, НСРС - Фото: РТРС
Драган Лукач, НСРСФото: РТРС

Лукач је рекао да МУП није употријебио прекомјерну силу приликом окупљања групе грађана "Правда за Давида" на Тргу Крајине у Бањалуци.

"Нико од полицајаца на Тргу Крајине није тукао никакву дјецу. То није истина. Постоје снимци о свему томе", рекао је Лукач у Народној скупштини Републике Српске, одговарајући на питање посланика током "Актуелног часа".

Лукач је рекао да постоји снимак напада на полицајца, али се о томе не прича.

"Ко то и у којој земљи има право да ногама удара полицајца на земљи? Ми смо тада могли да пошаљемо сву силу полиције која је била тамо да `поломи те насилнике`, али нисмо то урадили, чак и када је био напад на полицајца", рекао је Лукач.

Према његовим ријечима, да се то догодило у Сједињеним Америчким Државама, полицајац је могао да извади пиштољ и да пуца по њима и за то не би био осуђен у Америци.

"Наш полицајац није то урадио, већ је то издржао. Наши полицајци нису употријебили прекомјерну силу. Други дан су пронашли све те насилнике који су ударали полицајце, привели их и у складу са законом ће бити процесуирани", каже Лукач.

Лукач је рекао да ће сви одговарати за своје учињено полицајцу, али и народни посланици који су били укључени на начин који није био примјерен радњама и понашању народног посланика.

"МУП Републике Српске поднио је извјештаје тужилаштву које ће даље да оцијени све доказе на основу снимака и свједока и да подигне оптужнице и против полицајца ако је нешто урадио што није у складу са законом", закључио је Лукач.

Посланик СДС-а Небојша Вукановић питао је Лукача ко је из полиције тукао народ 30. и 31. децембра на Тргу Крајине у Бањалуци и због чега је примијењена прекомјерна сила.