latinica  ћирилица
29/01/2019 |  15:53 ⇒ 18:54 | Аутор: РТРС

Берковићи: Стижу донације за пољопривреду

Општина Берковићи и њемачка невладина организација ХЕЛП, потписали су уговор о заједничкој подршци социоекономској стабилности на подручју општине, у области пољопривреде. Корисници 120.000 КМ биће домаћинства, која желе да се баве пољопривредом.

Циљ подршке пољопривреди, као основној грани привреде у општини, јесте повећање дохотка и подизање производње на већи ниво организованости. Специфичност пројекта јесте то што ће изабрани корисници, да би добили грант од 4.000 КМ, морати да прођу одређену обуку.

- Није довољно да подржимо и испоручимо оно што ће будући корисници тражити. Сам пројекат подразумијева озбиљан мониторинг након испоруке како би могли нашим корисницима помоћи да развијају бизнис - прича Алмир Аџовић, директор НВО ХЕЛП за БиХ.

Иако нема детаљних информација, Славиша Окука каже да ће аплицирати за грант-средства. Осим узгоја крава, шесторочлана породица обрађује и тридесет дунума земље.

- Никаква средства нису сувишна, добро би дошло да се механизација обнови, да се купи оно што недостаје - поручује Славиша Окука,пољопривредник из села Блаца.

Грантови ће омогућити набавку механизације, сточног фонда, опреме, садног или другог материјала.

- Имају обавезу легализације властитог бизниса у зависности од сектора у којем аплицирају, пољопривредног газдинства или нешто озбиљније. То ћемо видјети након што добијемо апликације - додао је Аџовић. 

Ненад Абрамовић, начелник општине Берковићи поручује да је све већи број домаћинстава заинтересован за пољопривреду.

- Постоји велики број газдинстава која се озбиљно баве пољопривредом. Доминира садња паприка и других култура, трудићемо се и за набавку механизације и проширење засада.

Обавеза корисника гранта јесте обезбјеђење 15 одсто новца, од укупног износа гранта, и учешће у неком локалном друштвено корисном пројекту.