latinica  ћирилица
29/01/2019 |  17:13 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Додик за РТРС: Одлука о кандидатском статусу до новембра

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да је на данашњем заједничком састанку чланова Предсједништва са потпредсједницом Европске комисије и високом представницом ЕУ за иностране послове и безбједносну политику Федериком Могерини изражена жеља да БиХ што скорије добије кандидатски статус.

- То смо чули и од европских партнера и у том погледу очекујемо да ће то питање бити завршено. Њихова жеља је да се у овом мандату Европске комисије, до 1. новембра, покуша доћи до одлуке о давању кандидатског статуса који би послије био обезбијеђен кроз подршку земаља чланица - рекао је Додик.

Он је навео да томе претходи финализација одговора на Упитник који су већ требало да буду достављени, али је због недостатка воље и консултација, те губитка парламентарне већине на нивоу БиХ, дошло до застоја.

Предсједавајући Предсједништва је поручио да је добро за БиХ и Републику Српску да БиХ добије статус кандидата, јер би то створило могућност за отварање других питања, попут улоге високог представника у БиХ и страних судија у Уставном суду БиХ.

- То би довело до стабилизације односа у БиХ - нагласио је Додик.

Друго битно питање о којем је данас разговарано односи се на конституисање власти на нивоу БиХ. Додик истиче да је порука ЕУ јасна - изборе треба финализовати успостављањем органа власти.

Додик се након заједничког састанка одвојено састао са Могеринијевом. На овом састанку је разговарано о реализацији ранијих договора, европском путу БиХ, механизму координације и развоју политичке ситуације у БиХ.

Додик је поновио да је најава СДА о покретању апелације о промјени имена Републике Српске неприхватљива и подсјетио на проблем конституисања федералног Дома народа.