latinica  ћирилица
29/01/2019 |  18:30 | Аутор: СРНА

Могеринијева подржала европски пут БиХ

Потпредсједница Европске комисије Федерика Могерини током састанка са члановима Предсједништва БиХ у Бриселу изразила је подршку европском путу БиХ, али и указала да власти у БиХ треба да хитно траже рјешења за актуелна питања, укључујући и формирање власти на свим нивоима.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Могеринијева, која је и висока представница ЕУ за спољне послове и безбједносну политику, међу питањима која треба хитно ријешити навела је и одговоре на додатна питања из Упитника Европске комисије, реформу изборног закона и социоекономске реформе, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Она је подржала чланове Предсједништва БиХ да буду ангажовани на тражењу компромиса о актуелним проблемима, изражавајући наду да ће манадат окончати позитивним вијестима за БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Жељко Комшић и Шефик Џаферовић захвалили су Могеринијевој за посвећеност институција ЕУ процесу европских интеграција БиХ и поновили опредјељење за постизање пуноправног чланства БиХ у ЕУ.

Ово опредјељење је потврђено усвајањем Изјаве о интеграцији у ЕУ на првој редовној сједници Предсједништва БиХ, којм је изражена опредијељеност за испуњавање услова за стицање кандидатског статуса за чланство у ЕУ и за наставак спровођења реформи у БиХ, наводи се у саопштењу.

Такође, прва заједничка посјета чланова Предсједништва БиХ Бриселу је јасан знак да је главна спољнополитичка оријентација БиХ чланство у ЕУ.

Чланови Предсједништва БиХ информисали су Могеринијеву о политичкој ситуацији у БиХ и о процесу конституисања власти на свим нивоима. Разговарано је и о односима у региону, те закључено да је потребно отворена питања рјешавати преговорима без дизања тензија.

Позитивно мишљење Еуропске комисије /авис/ и препорука за добијање статуса земље кандидата у овој години, представљали би додатан подстрек за убрзано спровођење реформских процеса и отворили јаснију перспективу чланства БиХ у ЕУ, у корак са земљама региона, навели су чланови Предсједништва БиХ.

Речено је, такође, да су одговори на додатна питања из Упитника завршени, те да би надлежне институције у склопу механизма координације ускоро требало да заврше технички дио да би ти одговори званично могли бити достављени Бриселу.