latinica  ћирилица
29/01/2019 |  18:42 ⇒ 30/01/2019 | 08:30 | Аутор: РТРС

Петиција Бошњака у парламенту Канаде; Српска заједница у кампањи

Петиција бошњачке заједнице да се у Канади донесе закон који би кажњавао негирање геноцида у Сребреници прошла је прву фазу и могла би се наћи пред парламентарцима. Петиција је прошла захваљујући политичару Брајану Маси, којем је то дио предизборне кампање. Српска заједница, с друге стране, такође се укључила у кампању како Маса више не би био посланик.

Електронска петиција е - 1837 идеја је једног од лидера муслиманске заједнице у Канади који је величао муџахедине и џихад, али и тешко оптуживао матичну државу за попустљивост и тражио да се гласа за радикалнијег, Емира Суљагића.

А сада је очигледно узео ствар у своје руке:

- Јевреји и данас добијају репарацију од Нијемаца. Због чега смо ми Бошњаци народ другог реда, па не можемо добити репарацију. Србија улази у ЕУ, замислите, нико да им каже да се извине Бошњацима и плате репарацију - поручује иницијатор петиције Емир Рамић.

Рамић је иницијативу покренуо преко једног маргиналног члана парламента, Брајана Масе који тако види прилику да буде поново изабран, причају у српској заједници. И сада се, хтјели, не хтјели, морају укључити у предизборну кампању.

- Најважнија ствар је да гласају против НДП-а и да преко самог члана парламента Брајана Масија утичу на своје пријатеље који живе у округу да раде за њихове противнике у том окургу и подржавају конкуренте. Мислим да је то либерална странка. Да ставе притисак на цијелу НДП партију - истиче Станко Вулета, предсједник Друштва за очување српске баштине из Отаве.  

Шансе да та иницијатива заиста постане закон, нису велике, каже Вулета, али ако муслимански лобисти постану дио парламента, отежаће им ионако тешку борбу да покажу јавности да слика о рату у БиХ није црно-бијела.

- Ово ће вјероватно бити одбачено у првој фази. Међутим, ситуација јесте таква да морамо да се ангажујемо и не можемо пасивно да посматрамо шта се дешава, да постоји друга страна медаље - додао је Вулета.

С друге стране, ни бошњачка заједница неће одустати и јавно прозивају сваког ко се усуди да негира геноцид, укључујући и чувеног ловца на нацисте, Ефраима Зурофа.

- Знате шта, нити ме Мекензи толико боли, нити Трифковић, нити Трифуновић... То су плаћени српске националисте, али ме боли овај човјек који је преживио холокауст. Ефраим Зуроф је имао срећу да преживи, али како може тај човјек сада негирати на суду доказани геноцид - тврди Рамић.

Иницијативе и резолуције дуго су већ пратећи елементи избора у БиХ, али ово је први пут да неко покушава добити изборе на Сребреници и ван БиХ.