latinica  ћирилица
30/01/2019 |  13:41 ⇒ 15:08 | Аутор: СРНА

Службеницима 9. јануар уписују као вјерски празник

У Министарству цивилних послова крше законе, подзаконске акте и угрожавају права службеника из Републике Српске јер им 9. јануар уписују као вјерски, а не као државни празник, сазнаје Срна у Савјету министара у техничком мандату.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Због тога, како се сазнаје, запосленима из Републике Српске у том министарству могу довести у питање и исплату јануарских плата.

Према закону о празницима у Републици Српској и одлуци Владе Републике Српске, 9. јануар је државни празник и за све запослене из тог ентитета који раде у заједничким институцијама јер никада није усвојен закон о празницима на ниову БиХ.

Сви запослени имају право да им се тог дана обрачуна и упише држави празник у складу с одлуком Владе Републике Српске и српски функционери дужни су да обезбиједе поштивање одлука и закона који се примјењују у заједничким органима јер је тако прописано Законом о раду у институцијама БиХ.

Како је Срна сазнала, руководећи државни службеници из Републике Српске дали су примједбе на такав обрачун и упис у таковане шихт листе, али налог министра цивилних послова Адила Османовића јачи је од закона па се и 14. јануар ту обрачунава као вјерски празник.

Замјеник министра цивилних послова Горан Ћосић, члан НДП-а, и секретар министарства Биљана Чамур такође долазе из Републике Српске, али још нису ништа учинили да се испоштује одлука Владе Републике Српске која се односи на њих и запослене из тог ентитета.

Према сазнањима Срне, остала министарства су обрачунавала плату за дан 9. јануар као државни празник.