latinica  ћирилица
03/02/2019 |  19:39 ⇒ 04/02/2019 | 08:27 | Аутор: СРНА

Додик: Свјетски центри нису хтјели да прогласе геноцидом српско страдање

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да умањивање броја жртава усташког система логора смрти Јасеновац, које врше поједини хрватски аутори, има за циљ да умањи ово страдање које по карактеру представља геноцид.

"Страдање српског народа у Другом свјетском рату никада није проглашено геноцидом, јер то нису хтјели ни свјетски центри, пошто су занемаривали све што стиже из комунистичке Југославије, али није хтјела ни комунистичка власт", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, уочи промоције монографије "Јасеновац - Аушвиц Балкана", чији је аутор израелски историчар Гидеон Грајф.

Он је додао да је комунистички режим једнако одговоран за скривање таквих података, рачунајући да ће вријеме уништити доказе и елиминисати сјећања.

Додик је рекао да се Срби враћају сјећању на своја страдања тек у задњих двадесетак година, док држава Израел то већ дуго ради.

"Вечерас је веома важна презентација монументалног дјела једног од највећих ауторитета у свијету који изучава геноцид и страдања. Важно је да са те адресе долази студија која говори о томе да је страдање у Јасеновцу и на Балкану идентично ономе у Аушвицу", навео је Додик.

Према његовим ријечима, за домаћу јавност је веома важно то дјело, а то што страни аутори говоре о тој тематици значи да је поткрепљено историјским и сваким другим чињеницама.

"То дјело завређује да буде у свакој нашој јавној установи, у свакој библиотеци, у школи и у сваком српском домаћинству. Тај зборник говори о страхотама страдања и о политици Независне Државе Хрватске /НДХ/ која је имала за циљ да коначно ријеши `српско питање` на начин да се побије трећина Срба, трећина протјера, а трећина покрсти /у католичку вјеру/", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је са Србијом постигнут договор да се изгради монументално спомен-подручје Доња Градина, као и да таква спомен-обиљежја буду и на другим просторима гдје су масовно страдали Срби, те да се приступи снимању играно-документарног филма о страдању у Јасеновцу, који треба да додатно сачува сјећање на те страхоте.

Додик је навео да је у Првом свјетском рату погинуло 1,3 милиона Срба, а у Другом свјетском рату више од милион.

Он је подсјетио да је данас био у мјесту Дракулић, гдје су усташе убиле тупим предметима 2.300 Срба од чега 560 дјеце.

"Све то говори да је то био процес и да ми морамо да освјежимо сјећања не само у овим временима, него и да будућим генерацијама оставимо свједочанство о томе шта се десило на овим просторима", истакао је Додик.

Он је навео да је комисија коју је формирала бивша Југославија утврдила да је у Јасеновцу страдало више од 750.000 Срба.

Додик је указао да је држава Израел именовала сваку јеврејску жртву у Другом свјетском рату.