latinica  ћирилица
04/02/2019 |  12:20 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Регистар запослених основа за реформе у јавном сектору

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је за Срну да је у току израда регистра запослених у администрацији који ће бити полазна основа за креирање реформских мјера с циљем побољшања стања у јавном сектору - да би био ефикаснији и мање гломазан.
Зора Видовић (Фото: srpskacafe.com) -
Зора Видовић (Фото: srpskacafe.com)

Видовићева вјерује да ће регистар бити убрзо завршен и наводи да ће реформе бити спроведене након што се добије снимак стања укупног броја запослених на буџету.

- Мислим да неће бити знатног отпуштања радника јер имамо природан одлив, али је потребно што прије утврдити који је број радника неопходан да послије природног одлива поново не примамо раднике и не стварамо вишак - нагласила је Видовићева.

Она наводи да постоје институције у којима гдје је мало радника, а много посла, као и институције гдје нема много посла, али има вишка запослених.

- Вјерујем да ћемо природним одливом свести на оптималан ниво и број радника и ефикасност - каже Видовићева.

Она је оцијенила да је од броја радника проблематичнија ефикасност.

- Укупни трошкови комплетне администрације су 100 милиона КМ и то није велика сума. Плате у државној управи су већ дуже на истом нивоу и није нам амбиција да их повећавамо - каже Видовићева.

Она истиче да је опредјељење Владе Српске да ниво просјечне плате у Српској буде 1.000 КМ.

- Прошлогодишње повећање плата од 30 КМ коштало је буџет Српске 46 милиона КМ. Послодавци би требало да се потруде да и они допринесу повећању плата јер то бар дијелом може зауставити одлив људи из Српске - напоменула је Видовићева.

Она је рекла да су једна категорија јавних предузећа она која зависе од суфинансирања из буџета као што су Жељезнице Републике Српске, у којима је у току реструктурисање с циљем побољшања пословања, а друга су локална јавна предузећа, попут водовода и комуналних, која су у лошем стању и неопходно је радити на њиховој реорганизацији.

- Имамо и стратешка јавна предузећа од којих се очекује да стварају профит и да цијела Српска има корист од њих, али не могу рећи да је то на задовољавајућем нивоу. Морају се правити корјените реформе каже Видовићева.

Она је истакла да је најзначајнија Електропривреда Републике Српске, која послује позитивно, али може да буде много успјешнија.

- Тамо су већ почеле структурне реформе. Електропривреда је стратешко опредјељење Српске када је ријеч о инвестицијама. То су крупне инвестиције и од њих се очекује највећи ефекат. Мора се радити и реструктурисање Шума Републике Српске и много тога побољшати јер оне могу створити много већи профит - нагласила је Видовићева.

Видовићева је рекла да ће и јавним предузећима помоћи планирана реорганизација Инвестиционо-развојне банке и Гарантног фонда Републике Српске да дођу на виши ниво пословања.