latinica  ћирилица
04/02/2019 |  15:24 ⇒ 16:56 | Аутор: СРНА

Заједнички рјешавати проблем поплава

Начелник општине Језеро Снежана Ружичић рекла је након данашњег састанка са представницима релевантних установа у вези са водотоковима и хидропотенцијалима Републике Српске и Федерације БиХ да је формирано радно тијело које ће се бавити плановима дугорочног рјешавања поплава у овој општини.
Језеро - Ружичић - радни састанак - Фото: СРНА
Језеро - Ружичић - радни састанакФото: СРНА

Ријеке Плива и Јошавка су се претходних дана, усљед наглог отапања снијега, излиле из корита и направиле бројне проблеме због чега је Ружичићева затражила састанак са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, МУП-а, предузећа "Вода Српске", Цивилне заштите, "Путева Српске", Хидроелектране Јајце и предузећа из ФБиХ надлежних за путеве и воде да би заједнички нашли рјешење.

"Неопходно је санирање корита Јошавке, за шта имамо планску документацију. Сљедећи корак је базирање на планирању средстава и пројектне документације, те обезбјеђивање средстава зе рјешавање и санацију корита Пливе", навела је Ружичићева.

Она је додала да им је на састанку указано на одређене активности које би требало да обавља и локална самоуправа.

"Треба спречавати бесправну градњу зидова и свега што ремети нормалан ток Пливе, као и бацање смећа у Пливу", напоменула је Ружичићева.

Представник Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Ненад Ђукић рекао је да су се учесници данашњег састанка договорили да заједно сагледају могућности техничких рјешења, грађевинских радова, као и свега што је потребно урадити да би био трајно ријешен проблем поплава.

Он је навео да су неке активности већ започете.

"Са УНДП-ом је раније урађена пројектна документација за регулацију дијела Јошавке и они би финансирали дио грађевинских радова. Покушаћемо и посредством Фонда солидарности у оквиру Владе Српске, односно Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ће покушати да обезбиједи дио средстава", рекао је Ђукић.

Он је нагласио да ће још неке активности које се односе на управљање водама морати да предузму заједно са колегама из ФБиХ и федералним Министарством за водопривреду.

Ријеке Јошавка и Плива годинама праве проблеме у општини Језеро, а јуче су се излиле усљед наглог отапања снијега због чега је исељена једна вишечлана породица, а поплављено 20 кућа.

Ситуација је тренутно стабилна.