latinica  ћирилица
04/02/2019 |  18:40 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Необичан примјер - разред са три вјероучитеља

Иако су увођење вјеронауке, као обавезног изборног предмета у средњошколски програм у Српској, од ове школске године пратили различити ставови, из приједорске Угоститељско-економске школе стиже необичан примјер. Разред Први четири има три вјероучитеља: православног, исламског и католичког. Ђаци кажу да су, захваљујући вјеронауци, много научили о другим вјерама, а професори - да је интересантно и у зборници, јер су добили нове колеге.

Први четири приједорске Угоститељско-економске школе, комбинован је разред у сваком смислу. Ријеч је о комбинацији одјељења конобара и кувара, али и разреду са чак три вјероучитеља, православног, исламског и католичког. Иако је тако, ђаци кажу да то не прави баријеру међу њима, већ управо супротно. На часовима вјеронауке, осим о својој, уче и о вјери пријатеља из клупе, због чега се, кажу, више поштују.

"У мом разреду имају три вјероисповијести, ја похађам католичку вјероисповијест. Доста сам научила о другим вјерама и јако је занимљиво нешто друго чути ново", рекла је ученица Угоститељско – економске школе Приједор Вера Матић.

"Час је веома занимљив и поучан, јер вјера нас уствари прати кроз читав живот, што нам у средњој школи омогућава да научимо нешто ново. Једноиставно сазнајемо нешто о другим вјерама", додала је ученица Милица Бојић.

Вјероучитељи тврде само прави вјерник поштоваће другог и другачијег. Кажу, часови вјеронауке не раздвајају средњошколце, већ је то управно оно што их чини бољим људима.

"Ниједан вјероучитељ неће или вјеронаука неће дјеци предавати оно знање које ће ићи на штету других, дакле, уче се универзалне вриједности које оплемењују човјека и као такве оне утичу позитивно на цјелокупна одјељења", истакао је вјероучитељ Исламске вјеронауке ефендија Мустафа Мушић.

"Задивљен сам јер су ово ипак људи интелектуалци, пар екселанс. Сигурно на вјеронауци неће научити ништа лоше", каже вјероучитељ Католичне вјероунауке жупник Марко Видовић.

"Вјеронаука може ту да помогне да се боље упознамо. На сваком часу вјеронауке дотичемо се тема из других вјероисповијести, религија и тако. У сваком случају то је нешто што може ученицима помоћи у ширем сагледавању, опште образовном и хуманистичком", навео је вјероучитељ Православне вјеронауке Дејан Крагуљ.

У школи кажу, суживот је неминован, а часови вјеронауке доприносе бољем међусобном разумијевању. Професори тврде занимљиво је и у зборници.

"Заиста нисмо имали никаквих проблема приликом увођења вјеронауке. Свима нама је интересантно, могу рећи да је интересантно и нама у зборници, добили смо нове колеге, обогатили искуства и једни и други", изјавила је директорка Економске школе Приједор Валентина Совиљ.

Вјеручитељи кажу да ниједан предмет не нуди оно што нуди вјеронаука, а то је одгој душе и да више треба да брине оно чему дјецу уче изван школских установа.