latinica  ћирилица
05/02/2019 |  11:18 ⇒ 12:14 | Аутор: РТРС

Да ли је производња генетски немодификоване соје предност наших ратара?

Због додатног усаглашавања са посљедњег засједања Народне скупштине Републике Српске, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде повукло је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о генетички модификованим организмима који предвиђа употребу генетски модификоване соје.

Нацрт закона о генетички модификованим организмима предвиђао је употребу генетски модификоване соје искључиво за исхрану животиња.

Због недовољних количина домаће немодификоване соје у ресорном министарству кажу да је измјена закона неминовна ако се жели сачувати домаћа, првенствено производња бројлера.

"Око 78 одсто производње у свијету јесте генетски модификована соја и наши произвођачи су принуђени да увозе такву соју и производе од соје као једну од основних протеинских компоненти за сточну храну", каже Саша Лалић, начелник Одјељења за биљну производњу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Предвиђени су многобројни контролни механизми како би се спријечила производња генетски модификоване соје на ораницама Републике Српске. Посебна одговорност је на домаћим организаторима производње и откупа.

"Ми стварно нећемо дозволити да ни у једном моменту откупимо соју која је генетски модификована нити соју која је контаминирана са генетски модификованом сојом", истакао је Горан Гвозден, фирма "Голић трејд" Градишка.

Већина ратара као и стручна јавност указују да је производња генетски немодификоване соје наша предност.

"Генетски модификована соја не може бити предност у производњи на нашим просторима гдје су мале парцеле.. Наша предност је управо та генетски немодификована соја која се све више тражи како у Европској унији тако и у цијелом свијету", наглашава Војин Ђукић, Институт за ратарство и повртарство Нови Сад.

Министарство пољопривреде ће, у циљу свеобухватнијег обавјештавања јавности о свим аспектима измјена овог закона у наредном периоду организовати јавне расправе на којима ће се сви заинтересовани моћи упознати о детаљима измјена закона.