latinica  ћирилица
05/02/2019 |  12:14 ⇒ 16:05 | Аутор: РТРС

Преминуо Орићев војник Изет Арифовић

Изет Арифовић, бивши припадницик такозване Армије БиХ, осуђен на десет година затвора за злочине против српског цивилног становништва почињеne у јуну и јулу 1992. на подручју Сребренице и Братунца, преминуо је јуче, потврдила је за БИРН његов адвокат Лејла Човић.
Изет Арифовић (Фото:detektor.ba) -
Изет Арифовић (Фото:detektor.ba)

Подсјећамо, Суд БиХ је у септембру прошле године, након 16 година, изрекао прву осуђујућу пресуду за злочине над Србима у Подрињу. Због убиства српских цивила из Залазја и Ратковића, Арифовић - војник Насера Орића - осуђен је на 10 година затвора, а због скрнављења тијела убијених заробљеника Суад Смајловић на 14 мјесеци. 

Према Закону о кривичном поступку, Суд БиХ би у наредном периоду требало да донесе рјешење којим се обуставља поступак у односу на преминулог Арифовића.

Арифовић је проглашен кривим за убиства двојице цивила у Сребреници који су заробљени 12. јула 1992. године у оближњем мјесту Залазје, као и да је 21. јуна 1992. у мјесту Ратковићи код Братунца убио Живана Продановића.

По објављивању пресуде, донесено је рјешење којим се Арифовићу одређује мјера забране путовања ван БиХ, преласка границе са личном картом, те одузимање путне исправе. Арифовићу је такође наложено да се једном седмично јавља најближој полицијској станици.

Поступци против Арнаутовића и Салиховића се настављају.