latinica  ћирилица
05/02/2019 |  15:43 | Аутор: СРНА

Мајкић: Догађај на Маркалама још није расвијетљен

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је данас да догађај на сарајевској пијаци Маркале још није сасвим расвијетљен, нарочито не истином која би објаснила ко је одговоран за тај масакр.
Душанка Мајкић - Фото: dnevni avaz
Душанка МајкићФото: dnevni avaz

"Ни 25 година након гранатирања сарајевске пијаце Маркале, догађај од 5. фебруара 1994. године када је убијено 68, а рањено 144 људи, који представља стравичну слику ратних збивања 90-тих година у БиХ, још није стављена тачка. Како вријеме пролази, све више је разлога да Срби у досадашње налазе и пресуде сумњају", рекла је Мајкићева Срни.

Она је подсјетила да је Хашки трибунал за масакре на пијаци Маркале, један на данашњи дан 1994. године, а други 28. августа 1995. године, означио Војску Републике Српске /ВРС/.

Мајкићева напомиње да је Хашки трибунал осудио генерала Ратка Младића, иако нема доказа да је Војска Српске испалила гранате који су погодили Маркале.

"У прилог томе говори изјава изасланика генералног секретара УН за Балкан, Јасушија Акашија, који је потврдио да нема доказа да је граната која је погодила пијацу Маркале дошла са положаја Војске Републике Српске. Исту тврдњу изрекао је и тадашњи командант Унпрофора Мајкл Роуз", истакла је она.

Мајкићева је напоменула да у борби за истину и правду о рату на просторима бивше Југославије, Срби имају одговорност и обавезу да истрају на доказивању пуне истине о протеклим догађајима, нарочито након неких свједочења која су потврдила да су напади на пијацу Маркале плански изведени од тзв. Армије БиХ, по наређењу Алије Изетбеговића, како би изазвале НАТО бомбардовање Републике Српске.

"О томе постоји више свједока. Заштићени свједок на суђењу Радовану Караџићу рекао је да је чуо како је Алија Изетбеговић, са најближим сарадницима, испланирао масакр на Маркалама. Био је то трећи свједок на том суђењу, који је изјавио да су овај гнусни злочин организовале муслиманске снаге да би добиле помоћ НАТО-а", подсјетила је она.

Мајкићева указује да је познат случај из хашке суднице, у процесу против генерала Ратка Младића, када је заштићени свједок испричао како је Алија Изетбеговић 1994. године са тадашњим вјерским поглаваром Мустафом Церићем, разговарао о гранатирању Маркала, да би се неколико дана касније догодио тај масакр.

"Један дански официр проглашен је непожељним у Сарајаву јер је отишао у штаб тзв. Армијњ БиХ и тражио од муслимана да престану да гранатирају властити народ", истакла је Мајкићева.

Према њеним ријечима, и генерал Војске Републике Српске Станислав Галић, на основу хашке пресуде, служи доживотну казну због гранатирања Маркала, иако ни након 25 година није јасно ко је за то одговоран.

"Свијет је осудио Србе без доказа, иако су многи тврдили да је масакр намјештен. Додатну сумњу у овај догађај изазвале су и неке ТВ екипе које су биле присутне на пијаци и које су започеле снимање након неколико секунди од експлозије гранате", истакла је Мајкићева.

Хашки суд је, оцјењује она, био политички суд који је пристрасно и навијачки доносио пресуде и на тај начин штитио и муслиманске лидере и међународну заједницу дубоко инволвирану у непосредна ратна збивања.

"Кажу да је вријеме најбољи свједок, али оно не може пресудити ако се уништавају материјални докази тамо гдје би требали да се чувају, у Секретаријату Трибунала", истакла је она.

Мајкићева је рекла да су баш у вријеме када су требали да послуже за одбрану и обарање тезе о српској кривици за догађаје на пијаци Маркале, поломљени стабилизатори на реповима пројектила, чиме су ови докази трајно оштећени и изгубили карактер доказа.

"Ма колико је понекад пут до правде тежак и мукотрпан, Срби никада не смију одустати од тога да до пуне истине о догађајима на пијаци Маркале не дођу. Чини се да нам овог пута вријеме и људи који више не могу ћутати, иду у прилог", закључила је Мајкићева.

На сарајевској пијаци Маркале 5. фебруара 1994. године погинуло је 68 људи од експлозије наводно само једне минобацачке гранате, за шта су оптужени Срби да би, како се показало, било издејствовано повлачење тешког наоружања око Сарајева.

Српска страна је негирала кривицу, тврдећи да је трагедију инсценирала влада у Сарајеву под контролом лидера Странке демократске акције Алије Изетбеговића.

Никада није проведена независна истрага о том нападу, као ни послије експлозије готово на истом мјесту крајем августа 1995. године, која је послужила као покриће за масовне нападе авијације НАТО-а на Републику Српску.