latinica  ћирилица
06/02/2019 |  08:42 ⇒ 15:49 | Аутор: РТРС

Бањалучки Правни факултет важна образовна институција (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је обиљежавању 44. годишњице рада Правног факултета Универзитета у Бањалуци.

Свечаности, на којој је промовисано 130 магистара правних наука, мастера права и дипломираних правника, присуствовао је и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар правде Антон Касиповић.

Жељка Цвијановић и Радован Вишковић (Фото: СРНА)

Предсједница Српске је рекла да је Правни факултет важна образовна институција и да је 21. вијек вијек знања, а да знања нема без јаког образовања.

- Влада ће као и у претходном периоду стајати на услузи и сарађивати са Универзитетом на процесу модернизације наставног процеса и унапређења услова студирања - поручила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је циљ стварање бољих услова за студирање.

- У претходном периоду смо у високо образовање уложили 110 милиона КМ, а 45 милиона КМ у Универзитет у Бањалуци. То је подразумијевало изградњу нових факултета, адаптацију, санацију и реконструкцију постојећих објеката, изградњу нових студентских домова и слично. То је велика финансијска активност и то ће бити настављено - поручила је Цвијановићева.

Декан Правног факултета Жељко Мирјанић рекао је да правни факултет у свакој земљи има значајну функцију на плану образовања кадра и помоћи привреди посредством израде закона и осталих аката.

- Институције Српске могу рачунати на овај факултет у мјери у којој то буде требало. Овај факултет има будућност и циљ је да се правни факултети у Српској ставе на располагање институцијама, јер могу својим знањем помоћи развој Републике - поручио је Мирјанић.

Бањалучки Правни факултет обиљежава 44 године (Фото: СРНА)

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да је Правни факултет репрезентативна чланица Универзитета у Бањалуци и, уз Економски факултет, представља једну од институција са највећим бројем студената.

Студент генерације Правног факултета Милица Ристић рекла је да јој је част што је са просјеком 9,62 завршила тај факултет, те је изразила наду да ће, заједно са колегама, наставити свој пут и усавршавање у Српској.

Повезане вијести:

Бањалука: 44 године Правног и Економског факултета