latinica  ћирилица
06/02/2019 |  11:19 ⇒ 11:24 | Аутор: Агенције

Албанац признао да је уништио плочу несталим новинарима

Осумњичени Шабан Бериша (47), признао је да је 30. јануара багером ишчупао плочу отетим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу.
Поново порушена спомен-плоча несталим српским новинарима - Фото: Screenshot
Поново порушена спомен-плоча несталим српским новинаримаФото: Screenshot

Ово је наведено у извјештају полиције у Ђаковици, уз напомену да је дјело било "етнички мотивисано".

"Полиција је извршила увиђај 4.2.2019. године и открила да је плоча намјерно уклоњена багером и бачена 20 метара од мјеста гдје је била постављена. Плоча је преузета са мјеста извршења дјела и донијета у Полицијску станицу у Ораховцу гдје су идентификовани и осумњичени и багер", стоји у извјештају.

Иначе, увиђај је извршен тек након што су представници Удружења новинара Србије 3. фебруара утврдили да је плоча ишчупана и грађевинском машином бачена двадесетак метара даље. Они су тада обавијестили полицију која је рекла да је дан раније већ обавила увиђај, што очигледно није било тачно. Тек након што је УНС објавио информацију о седмом по реду рушењу плоче отетим новинарима, полиција је обавила увиђај и однијела плочу.

Како се наводи у извјештају, Шабан Бериша јуче је "саслушан у присуству адвоката и признао је дјело за које је осумњичен".

"Државни главни тужилац Основног тужилаштва у Ђаковици је обавијештен, а по његовом налогу предмет се води по редовној процедури као уништење или оштећење имовине (оштећење меморијалне плоче)", наводи се у извјештају.

У извјештају стоји да је дјело етнички мотивисано, те да је плоча срушена 30. јануара у 11 сати.

Ово је први пут да је одговорни за рушење плоче идентификован и ухапшен.

- Поздрављам проналажење починиоца који је срушио плочу несталим новинарима и очекујем да ће бити процесуиран од стране правосудних органа у најкраћем року. Овим случајем ће се у неку руку показати у којој мјери је правосудни систем на Косову ефикасан и колико се поштује владавина права. Надам се да ће ово хапшење допринијети расвјетљавању судбине несталих новинара и да ћемо коначно сазнати шта се десило нашим колегама - рекао је предсједник УНС на Косову Будимир Ничић.

Плоча постављена на мјесту гдје су 21. августа 1998. године отети новинари Славуј и Перенић, порушена је 30. јануара и однесена седми пут за посљедњих шест година.

Недалеко од мјеста гдје је била 3. фебруара пронашли су је Будимир Ничић и члан Управе УНС-а Живојин Ракочевић.

На мејсту гдје је била постављена били су видљиви трагови грађевинске машине којом је плоча са постољем ишчупана. Око тог мјеста налазила се велика количина земље, грађевинског шута и костију животињског поријекла.

На плочи коју су посљедњи пут поставили чланови УНС 15. маја 2018. године на српском и албанском језику пише "Овдје су 21.8.1998. године отете наше колеге новинари, Ђуро Славуј и Ранко Перенић - тражимо их".

Новинари Славуј и Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочишту да ураде прилог о повратку отетих монаха. Према подацима добијеним од њихових породица, посљедњи пут виђени су у Великој Хочи, у преподневним сатима. Грешком су кренули ка Ораховцу, који је у то вријеме био под контролом тзв. ОВК.

Како је УНС у свом истраживању сазнао, тадашњи уредник Радио Приштине Миливоје Михајловић на дан нестанка  новинара видио је извјештај Војске Југославије о прислушкивању тзв. ОВК у ком је било забиљежено: "Два пакета су донесена до Беле Цркве" (насеље у Ораховцу). Како је рекао УНС-у, тамо је одмах послао новинара Њујорк Тајмса Мајка Конора.

- Када се вратио, питао ме је за серијски број њиховог диктафона. Знао сам број, јер сам га лично купио. Видио је "сони" који су Ранко и Ђуро понијели на терен. Конор је видио и плаву "Заставу 128" и у њој је био диктафон. Питао је команданте ОВК гдје су људи из аутомобила, а они су одговорили да не знају ништа, да су све тако затекли - рекао је Михајловић.