latinica  ћирилица
06/02/2019 |  11:21 | Аутор: СРНА

Предвиђена стопа раста 3,6 одсто

У наредном средњорочном периоду БиХ би могла имати годишњу стопу раста од 3,6 одсто, предвиђа Дирекција за економско планирање БиХ.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Из Дирекције напомињу да су се досадашње стопе раста кретале око три одсто, те истичу да би БиХ, уколико би у наредних 30 година остваривала годишњу стопу раста од шест одсто, достигла ниво стандарда какав је у ЕУ.

Ниска стопа запослености радно способног становништва у БиХ, примјетна у претходним годинама, једна је у низу препрека побољшању животног стандарда грађана, наводи се у информацији о конкурентности економије земље.

Према анкети о радној снази, стопа запослености у 2017. години у БиХ је износила 33,9 одсто, док је у исто вријеме у ЕУ била 53,5 осто.

Осим ниске стопе запослености, у БиХ је присутан релативно низак ниво плата, као одраз слабе позиционираности земље у међународној подјели рада, наводи се у информацији о конкурентности економије земље.

Када се посматра бруто домаћи производ /БДП / по глави становника, коригован за паритет куповне моћи, у БиХ је износио 32 одсто европског просјека ЕУ, чиме се БиХ заједно са Албанијом већ годинама налази на дну љествице европских земаља са најнижим животним стандардом.

За побољшање животног стандарда у БиХ неопходно је константно привлачење страних инвестиција, првенствено стварањем повољнијег пословног амбијента, што би омогућило нова радна мјеста и већу запосленост.

Истовремено, потребно је прилагодити систем образовања потребама и реформама на тржишту рада с циљем повећања продуктивности и компетентности радне снаге.

Све ове економске реформе би требало да буду праћене унапређењем здравствених, културних, спортских и рекреативних садржаја ради постизања бољег животног стандарда грађана БиХ.

Шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ Емануел Салинас недавно је оцијенио да би више од 60 година било потребно да грађани у БиХ достигну ниво дохотка који је сада у ЕУ ако би економија БиХ наставила да расте по истој стопи од три одсто.