latinica  ћирилица
06/02/2019 |  11:48 ⇒ 12:13 | Аутор: СРНА

У заштиту од поплава у пет година утрошено 80 милиона КМ

Република Српска је у посљедњих пет година утрошила готово 80 милиона КМ у заштиту од поплава, при чему је изграђено или надограђено око 40 километара савских насипа, чиме је знатно повећана сигурност грађана и њихове имовине у Српској, посебно када је ријеч о ријеци Сави, саопштено је из ресорног министарства.
Дрински насип - Фото: РТРС
Дрински насипФото: РТРС

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске одбацује тврдње појединих медија да институције Српске нису учиниле ништа на заштити од поплава, те скреће пажњу на потребу објективног информисања јавности о свим чињеницама, а не на стварању атмосфере страха код грађана.

"Изведени су радови и на 140 километара ободне каналске мреже, регулисано је око 50 километара водотока разних нивоа, те око осам километара обалоутврда. Радови у оквиру заштите од вода у Републици Српској изводе се у шест великих пројеката укупне вриједности oд 215.947.512 КМ, од чега је уговорено 124.619.488 КМ, а реализовано 79.282.131 КМ", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да је у оквиру највећег од тих пројекта "Хитне помоћи и заштите од поплава у Републици Српској", за који је Европска инвестицона банка /ЕИБ/ обезбиједила кредит од око 107 милиона КМ, до октобра 2018. године закључено око 35 уговора о извођењу радова, а њихова укупна вриједност је око 93 милиона КМ , или око 87 одсто средстава уговорених кредитом ЕИБ.

Само у оквиру овог пројекта завршено је скоро  20 пројеката широм Републике Српске, а, између осталог, изведени су радови на заштити од поплава ријека Врбања, Крижевица, Укрина и Дрињача у општинама Челинац, Братунац, Дервента и Шековићи, те реконструисани савски насипи на подручју Бијељине, гдје је реконструисан и главни ободни канал и регулисан канал Јањица.

И у општинама Модрича, Шамац, Србац, Козарска Дубица, Нови Град, Лакташи, Шековићи, те у Градишци и Приједору, изведени су радови на надоградњи насипа, санацији и чишћењу канала, а изграђена су и поправљена два моста у општинама Челинац и Србац.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске све податке о свим пројектима у свако вријеме може дати на увид медијима и више пута је о свим улагањима извјештавало јавност.

"Све изнесене чињенице говоре о значајним улагањима у посљедњих пет година, која ће бити настављена, прије свега изградњом дринског насипа, као капиталног пројекта, вриједног 13,8 милиона долара", истичу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.