latinica  ћирилица
06/02/2019 |  13:11 ⇒ 14:25 | Аутор: РТРС

Селинџерови текстови ускоро први пут пред публиком

Амерички класик Џером Дејвид Селинџер, писац култног "Ловца у житу", оставио је иза себе још неке текстове који ће ускоро бити објављени.
Џером Дејвид Селинџер (Фото: draganlekovic.me) -
Џером Дејвид Селинџер (Фото: draganlekovic.me)

Селиџеров син Мет потврдио је да је његов отац оставио повећи опус који досад није био објављен и да жели да тај материјал што прије представи јавности. Мет је за британски Гардијан навео да са очевом удовицом Колин О`Нил ради на припреми необјављеног материјала.

Селиџер је умро 2010. године, а иза себе је оставио мали опус, јер је 1965. одлучио да више неће објављивати. До смрти је живио повучено у селу Корнишу у Њу Хемпширу. Књижевни критичари и читаоци претпостављали су да он и даље пише, али до сада није било потврде.

Мет Селинџер објашњава да његов отац није хтио да учествује у књижевним надметањима, већ да је желио да буде сам са својим мислима.

Своје најпознатије дјело, роман "Ловац у житу", објавио је 1951. године, а посљедње што је изашло у јавност била је прича "Хепворт 16, 1924" у листу Њујоркер 1965. године. Необјављени материјали углавном се баве породицом Глас, коју читаоци Селинџера већ познају из његових кратких прича.

Роман "Ловац у житу" сматра се америчким књижевним класиком.

Наратор и главни јунак Холден Колфилд, тинејџер кога су избацили из школе, постао је најпознатији амерички књижевни јунак, уз Хаклбери Фина.

Роман је погодио жицу хладноратовске Америке и убрзо стекао култни статус.