latinica  ћирилица
06/02/2019 |  13:26 ⇒ 17:56 | Аутор: СРНА

Ковач: Боље промовисати бањски и здравствени туризам

Министар трговине и туризма Републике Српске Драгица Ковач рекла је данас да ће Министарство настојати да иницира састанак чланова кластера здравственог и бањског туризма како би заједнички радили на бољој промоцији ове врсте туризма у Српској.

"Министарство је у протеклом периоду основало и посебан кластер здравственог и бањског туризма, а ту спадају здравствене и бањске установе, те туристичке организације и агенције које могу да раде на заједничкој промоцији овог вида туризма", рекла је Ковачева новинарима у Слатини код Лакташа, након састанка са менаџментом Завода за физикалну медицину рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".

Она је нагласила да бањске установе биљеже највећи број долазака туриста у Републику Српску, што чини више од једне трећине укупног броја долазака, због чега је ресорно министарство сматрало да је потребно посветити пажњу тим установама, па је једна од првих посјета Бањи Слатина код Лакташа и Заводу "Др Мирослав Зотовић".

"Бања Слатина, која је у саставу Завода, и њен менаџмент могу да буду примјер добре организације и добре установе која је модернизовала своје капацитете и ускладила их са потребама туриста, како домаћих, тако и страних", рекла је Ковачева.

Она је навела да је циљ посјете да се нађу начини боље сарадње Министарства са Заводом у смислу промоције њихових веома квалитетних здравствених и бањских услуга не само у региону, већ и у свијету, што, како је нагласила, ова установа заслужује.

Директор Завода Горан Талић истакао је да Завод пружа врхунске здравствене услуге, најновије терапијске и дијагностичке процедуре, због чега је једна од најбољих установа у региону када је ријеч о овој грани здравства.

Он је додао да се Завод добро развија, позитивно послује, те да су услуге ове установе заокружене.

"Пацијент може да добије све на једном мјесту, од оперативног захвата, преко свих врста рехабилитације, израде ортопедских помагала, до хипербаричне медицине", указао је Талић, додајући да Завод ради на двије локације - Трапистима и Слатини, да има 700 кревета, те 870 запослених.

Он је захвалио Министарству трговине и туризма што је иницирало данашњи састанак, те истакао да у Заводу раде на промоцији здравља и здравственог туризма.

Према његовим ријечима, услуге у Заводу и Бањи Слатини ће бити засноване првенствено на врхунској здравственој услузи, а онда и на природном фактору -минералној води и блату.

"Наш додатни развој ће, уз врхунску медицинску услугу, бити базиран и на овој допунској дјелатности, а то је здравствени туризам. С тим циљем правимо и парк шуму будући да смо од државе добили на управљање 350 дунума шуме, чија намјена ће моћи да буде рекреација, превенција, промоција здравља, припреме спортиста", напоменуо је Талић.