latinica  ћирилица
06/02/2019 |  15:29 ⇒ 15:32 | Аутор: СРНА

Мојић: Ракијица био један од најгорих полицајаца у Доњој Махали

У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над Србима у Орашју 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Петар Мојић изјавио је да га је у логору у Основној школи у Доњој Махали, између осталих, премлаћивао један од најгорих војних полицајаца, Мато Живковић звани Ракијица.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Мојић је данас у Суду БиХ рекао да га је из посебне просторије у којој је био затворен са око 60 Срба из Орашја Ракијица изводио у учионицу у којој су биле палице, бејзбол палице, шприцеви, ињекције.

- Тукао ме столицом без наслоњача и палицама по леђима, рукама, ногама, а најтеже ми је било када ме ударао по прсима јер од рођења имам урођену ману грудног коша. Ударао ме 15, 20 минута, што је било нешто краће у односу на друге затворенике - свједочио је Мојић.

Он је потврдио да су, осим Ракијице, и други полицајци које је знао само по надимцима били немилосрдни према затвореним Србима, објаснивши да су их након физичког злостављања полицајци враћали опасачем везаних ногу и вукући по бетону.

- Један затвореник је подлегао од батињања, а поштар Перица Божић враћао се завраћене коже на глави и без косе, а чим му се ране смире, поново су га ударали на истом мјесту. Видио сам да су му од удараца и руке биле пребијене - испричао је Мојић.

Свједок је нагласио да су их полицајци изводили у свако доба и, уз погрдне изразе и псовање четничке мајке, ударали и тјерали да пјевају усташке пјесме.

Он је рекао да га је тукао и оптужени Мирко Јурић звани Кеми, те да га је посебно понизио када је морао да скине сву одјећу и да се напољу, док су пролазници гледали, опере хладном водом и детерџентом за суђе, јер му није дозволио да оде у тоалет.

На почетку суђења, Мојић је испричао да су га са ујаком Максом Гајићем и још тројицом 2. маја 1992. ухапсила петорица војних полицајаца ХВО-а, који су их испред једне куће на улазу у Орашје уз псовке натјерали да попију пет картона пива, након чега су их одвели у неко складиште гдје су их малтретирали.

Он је рекао да су сутрадан одведени у Основну школу у Доњу Махалу и затворени у просторију у којој је било око 60 затворених Срба из Орашја, додајући да су у другој фискултурној сали били затворени старци и жене из Букове Греде.

- Из школе су ме са ујаком и још неким људима једном водили у Жупању, гдје су нас Перо Винцетић звани Коњ и још неки полицајци испитивали о положају српске војске и техници. Ту смо били један дан, а онда враћени у Доњу Махалу, одакле смо са заробљеним из Букове Греде пребачени у шупу неког Мике како нас Међународни Црвени крст не би регистровао -рекао је Мојић.

Он је свједочио да су српски цивили из Букове Греде извођени и физички злостављани у сусједној кући, додајући да им је по повратку кожа била жута, а тијело црно од удараца.

- Извели су и ујака Максу. Видио сам из шупе да су са њим били Перо Винцетић и још неки у црним комбинезонима. Нешто су га питали, а онда се један од њих сагео, извукао нож и забио га ујаку кроз грло. Он је остао један минут на ногама, а ја сам почео да плачем. Негдје су га одвезли комбијем и до данас није пронађен, а ја то никада нисам преболио - рекао је Мојић.

Свједок Тужилаштва Коста Пејић изјавио је да му је свастика Илинка Алић по завршетку рата у Лончарима рекла да ју је у школи у Доњој Махали силовао и злостављао Мато Ракијица.

- Испричала ми је да је у јуну 1992. неки Шике купио Србе у Орашју који су затварани. Њу су свако јутро возили да чисти зграду полиције, гдје ју је једном претукао полицајац Мићо Јовановић. Рекла је да ју је у логору у Махали, гдје је дочекала крај рата, злостављао и силовао Мато Ракијица - испричао је Пејић.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а, те војне и цивилне полиције у Орашју.

На терет им је стављено да су починили прогон српског становништва, и то убиствима, затварањем, мучењем, силовањима и другим радњама.

Наставак суђења заказан је за 20. фебруар.