latinica  ћирилица
06/02/2019 |  15:49 ⇒ 21:28 | Аутор: РТРС

Од оснивања бањалучког Правног и Економског факултета 44 године (ФОТО)

Најстарије чланице Универзитета у Бањалуци, Правни и Економски факултет обиљежиле су 44 године од оснивања. Додијељене су и дипломе свршеним студентима основних, мастер и магистарских студија.

Церомонији је присуствовала предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић и министар правде Антон Касиповић.

Фото: РТРС

Дипломе основних студија на Правном факултету примило је 129 дипломаца, док је мастера и магистара 11. Од октобра ће бити активне и докторске студије. Са просјеком 9,62 Милица Ристић је студент генерације.

- Желим да свој пут наставим овдје и ја се заиста надам, уз сав мој труд и сву упорност,коју сам показала у претходне четири године и да ће се за мене , као и за све моје друге колеге који су се трудили наћи мјеста, рекла је Ристићева.

Декан Правног факултета Универзитета у Бањалуци Жељко Мирјанић рекао је да правни факултет у свакој земљи има значајну функцију као логистика, како за образовање кадрова тако и за помоћ при изради Закона и других аката.

- Институције власти Републике Српске могу дарачунају на овај факуклтт у мјери у којој то буде требало, додао је он.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић, каже да је Правни факултет важна образовна установа која производњом квалитетног и перспективног кадра показује да је могуће опстати у тешким временима. Правничко занимање је тражен кадар који је неопходан инстиуцијама и привредним субјектима. Да се много улаже у вискоко образовање, показују и износи – 110 милиона у претходном периоду, од чега 45 милиона у Универзитет у Бањалуци.

- Данас сам обраћајући се овдје рекла да је двадесет први вијек, вијек знања, а знања нема без јаког образовања. Да је као што је то Влада радила у претходном периоду, да ће то радити и у наредном периоду. То значи и друге институције стајати на услузи и сарађивати заједно са Универзитетом да би се и модернизовао наставни процес, али исто тако посебно стварали бољи услови за студирање, сматра Цвијановићева.

Додијељене су дипломе и студентима првог циклуса, мастерима и магистрима на бањалучком Економском факултету . Међу њих 150, студент генерације иновираног студијског програма, са просјеком 9,8 је Душица Босанчић.

Фото: РТРС

- Сваки студент приликом студирања мора да има јесу једне три основе : то је упорност, жеља за успјехом и на крају самоувјуереност јер без тог анико неће успјети, истакла је Душица Босанчић, студент генерације Економског факултета Универзитета у Бањалуци.

Декан Економског факултета Универзитета у Бањалуци Станко Станић нагласио је да се иновација састоји у томе да је то била прва генерација која је имала обавезну праксу у току студија.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин каже да су ова два факултета, репрезентативне чланице Универзитета.

- То су најстарије чланице, практично Универзитета у Бањалуци које су потпуно обезбјеђене, да тако кажђем, и што се тиче наставних, кадровских потенцијала и што се тиче просторних капацитета, опремљености учила и тако даље, закључио је Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци.

Да су Правни и Економски факултет, референтне образовне усанове, потврдио је и велики број гостију са факултета из Србије, Академије наука Српске, као и бројне званице из научног и политичког живота Српске и Бањалуке.