X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
06/02/2019 |  20:12 | Извор: СРНА

Заштитити српске повратнике од нове отимачине станова

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта упозорио је да Хрватска масовно врши ревизију станова додијељених српским повратницима на коришћење и затражио да Министарство спољних послова Србије захтијева званичну информацију од Хрватске о томе и учини све да заштити српске повратнике од нове отимачине станова.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је нагласио да Министарство спољних послова треба да тражи од Хрватске да српски повратници добију право да откупе станове, које су добили на основу чињенице да су имали станарско право прије рата, по истим цијенама као и остали грађани Хрватске који су то учинили током деведесетих година прошлог вијека, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Он је навео да су многи повратници у Личко-сењској жупанији, али и цијелој Хрватској, током октобра, новембра и децембра прошле године на вратима затекли обавјештења о ревизији коришћења станова, према којима су дужни да се јаве у надлежну Канцеларију за стамбено збрињавање у року од осам дана.

"Обавјештења су стављена људима у зимском периоду када је велика већина старијих повратника код своје дјеце или родбине у Србији", указао је Линта и додао да су српски повратници веома узнемирени јер се плаше одузимања станова које су добили на коришћење након вишегодишњег чекања и прикупљања скупе документације.

"Огромна већина људи којима су послата обавјештења о ревизији коришћења станова није о томе обавијештена тако да им је прошао рок у коме је требало да се јаве надлежној канцеларији. Због тога постоји оправдан страх да ће опет завршити на улици", навео је Линта.