latinica  ћирилица
06/02/2019 |  21:27 | Аутор: СРНА

Странке из Српске јединствено да креирају политику на нивоу БиХ

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да је став српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о неопходности јединства политичких странака из Републике Српске на нивоу БиХ оквир у којем у будућности треба наставити креирати политику на заједничком нивоу.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је рекао да је увјерен да ће се СДС и ПДП одазвати позиву СНСД-а о заједничком наступу на нивоу БиХ.

Изразивши очекивање да ће органи СНСД-а ускоро дефинисати календар састанака са представницима СДС-а и ПДП-а о заједничком наступу на нивоу БиХ, Кошарац, који је предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ, рекао је да је рано говорити о детаљима састанка и дневном реду.

Он је истакао важност отварања дијалога и настављања дефинисања у институцијама Републике Српске политика њених представника на заједничком нивоу власти.

Кошарац је навео да се и током претходне четири године јасна политика СНСД-а и институција Републике Српске базирала на поштовању Устава Српске и праксе да се у институцијама Републике Српске дефинише мапа кретања када је ријеч о власти на нивоу БиХ.

"Тај позив био је непрестано отворен јер сматрамо да је важно да сви представници Републике Српске, прије него што се било шта покрене на заједничком нивоу, дефинишу политике, политичка кретања и ставове у институцијама Републике Српске", рекао је Кошарац за портал "Вијести".

Према његовим ријечима, Република Српска највише је заштићена и најбоље организована када постоји заједничко политичко дјеловања њених представника на нивоу БиХ.

"Сматрам да је важно почети производити такву врсту политичке климе да је потребно дефинисати будућа кретања представника Републике Српске на заједничком нивоу, без обзира на различита политичка стајалишта одређених политичких странака, уз уважавање и поштовање ставова и одлука институција Српске", нагласио је Кошарац.

Он је рекао да очекује да ће предмет разговора са СДС-ом и ПДП-ом бити и конкретна улога ових странака у извршним органима власти, али није желио прејудицирати било какву врсту рјешења.

Кошарац је изразио задовољство чињеницом да су се све политичке партије из Српске одазвале позиву предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика поводом иницијативе СДА о оцјени уставности имена Републике Српске.

"Недавно смо имали тај састанак и радује ме што су се представници тзв. Савеза за промјене одазвали позиву", закључио је Кошарац.