latinica  ћирилица
07/02/2019 |  15:48 ⇒ 18:22 | Аутор: РТРС

Сутра округли сто о стању у области дрвопрераде и шумарства

Анализа стања и односабиће у области дрвопрераде и шумарства биће тема округлог стола, који ће бити одржан сутра у Влади Републике Српске. Циљ састанка је да се свеобухватно сагледају односи шумарства са дрвопрерађивачима, и донесу приједлози и закључци који ће додатно унаприједити производњу у Српској.

У Влади су опредијељени да за сву расположиву сјечиву дрвну масу уговоре потпишу са домаћим дрвопрерађивачима. Ти уговори, сматрају у Привредној комори Републике Српске, требало би да буду потписисани на дужи период са гарантованим количинама сировине.

"Планирали смо да у овој години потпишемо петогодишње уговоре са стратешким важним дрвопрерађивачима, који ће бити још једна додатна гаранција за снадбдијевање у наредном периоду", изјавио је Горан Зубић, помоћник за шумарство и ловство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске. 

У интересу свих је да се испоручи и добије довољно сортимената, истичу у Привредној комори, и додају да постоји одређена динамика које је већ постављена, тако што се обавезе које су преузете уговором у потпуности реализују и да се закључују у висини сјечивог етата.

Лазо Шиник, секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори Републике Српске, каже да се уговори закључују у висини количина којим се располажу у Шумама Српске, у висини плана сјечивог етета, плана производње у шумарству, те да се не праве уговори у већим количинама него што јесте.

Из Влад поручују да ће инсистирати на томе да ЈП Шумарства иде у правцу новог интегралног система који треба у потпуности да обезбиједи потпуну контролу, надзор и мониторинг над пословањем јавног предузећа у свим сегментима, како у производњи тако и у финансијском пословању.