latinica  ћирилица
08/02/2019 |  08:34 | Аутор: СРНА

Мадуро: Вашингтон само жели да промовише своје војне планове

Венецуелански предсједник Николас Мадуро изјавио је да САД изражавају забринутост због хуманитарне кризе у Венецуели само да би промовисали сопствене војне планове.
Николас Мадуро - Фото: Getty Images
Николас МадуроФото: Getty Images

Он је током обраћања својим присталицама у Каракасу рекао да је хуманитарна криза нешто иза чега администрација америчког предсједника Доналда Трампа сакрива војне планове и да су кризу у Венецуели у потпуности изазвале санкције Вашингтона и финансијска блокада.

Мадуро је оптужио САД за покушај саботирања међународних напора да се пронађе рјешење за кризу у Венецуели.

"Предсједник Доналд Трамп покушава да уништи племениту иницијативу за дијалог, коју су уз подршку Карипске заједнице предложили Мексико и Уругвај, са циљем проналаска мирног рјешења и покретања дијалога у Венецуели", истакао је Мадуро.

Лидер Венецуеле изјавио је да је Венецуела данас уједињена заједничким позивом, те да захтијева прекид агресије чији је циљ гушење економије у тој земљи.

Мадуро је позвао на прекид пријетње инвазије Венецуеле и додао да је народу у тој земљи нанесена велика штета, као резултат противзаконите трговинске и финансијске блокаде, која је додатно погоршана пљенидбом венецуеланске имовине у иностранству, јавио је ТАСС.

Опозиција у Венецуели раније је оптужила Мадура да блокира потенцијалну руту за доставу хуманитарне помоћи из Колумбије, а самопроглашени венецуелански предсједник Хуан Гваидо изјавио је да војска може да обезбиједи средства за хуманитарну помоћ.

Први састанак Контактне групе за Венецуелу одржан је јуче у уругвајској пријестоници Монтевидео, уз присуство представника неколико земаља чланица ЕУ, као и Боливије, Костарике, Еквадора, Уругваја и Мексика.

Опозиција у Венецуели није учествовала на састанку у Монтевидеу.