latinica  ћирилица
08/02/2019 |  08:38 | Аутор: Б92

Зимоњић може да постане Маријево огледало

Шпански лист "АС" направио је паралелу између српског тенисера Ненада Зимоњића и Британца Ендија Марија.
Ненад Зимоњић и Енди Мари - Фото: Getty Images
Ненад Зимоњић и Енди МариФото: Getty Images

Након Зимоњићевог повратка на терен, послије дуге паузе и операције оба кука, мадридски лист га назива Маријевим "потенцијалним огледалом“.

С обзиром на чињеницу да ће Мари усљед проблема са куком, највјероватније играти још само ове сезоне, Шпанци користе Зимоњића као примјер опстанка у свијету професионалног тениса након повреде и хирушких захвата.

Међу сличностима између двојице тенисера, наводи се операција кука и дуги низ покушаја да се она избјегне, због неизвјесног постоперативног исхода за једног професионалног спортисту.

Зимоњић је читаву деценију покушавао да се опорави путем различитих врста физиотерапије. Међутим, у априлу прошле године, одлучио се на билатералну замјену кука, којом је повећао шансе за останак у тенису и лагодно кретање без болова.

У уторак је у тандему са Матем Павићем заиграо свој први меч од прољећа и изгубио. Оно што улива оптимизам је повратак четрдесетдвогодишњег Зимоњића на терен.

Селектор наше Дејвис куп репрезентације, поново игра, након захвата који завршава каријере вишеструко млађима од себе. Самим тим, Шпанци сматрају да би на основу овог случаја, било могуће да се и Мари врати на тур.

Ипак, поред сличности, постоје и велике разлике. Мареј игра у синглу, са динамиком много другачијом од Зимоњићеве. АТП има немилосрдне распореде, уз минималан број слободних дана годишње. Осим тога, дубл је познат по томе што захтјева нижи интензизет игре; фактор који је кумулативно знатно милосрднији по тијело играча.

Иако је Маријева друга операција другачија од Зимоњићеве у томе што није подразумијевала потпуну замјену кука, неопходно је вријеме за емоционални и физички опоравак, а Мари тренутно у фокусу има живот без бола, не живот на АТП туру. Што му се не може замјерити.