latinica  ћирилица
08/02/2019 |  09:50 | Аутор: СРНА

Одаловић: Једногласна порука Приштини да укине таксе

Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић оцијенио је данас да је са сједнице Савјета безбедности УН послато неколико веома значајних порука, као и да је обезбијеђен континуитет извјештавања о Космету и послата једногласна порука Приштини да укине таксе.

Он каже да је гарантован континуитет извјештавања о Косову и Метохији иако ће убудуће бити мање сједница Савјета безбједности УН о стању у јужној српској покрајини.

"Боље је да имамо квартално извештавање него да зависимо од председавајућег да ли ће то питање ставити на дневни ред, као што је то био случај током председавања Велике Британије. Ово је веома значајна мера јер имате консензус у УН да расправља", рекао је Одаловић за РТС.

Он је нагласио да, док год постоји Резолуција 1244 Савјета безбједности УН, сваки договор Београда и Приштине мора да добије крајњи епилог у УН.

"Овде су неке поруке које су послате јединствене, пре свега, када је реч о једностраним одлукама Приштине. Ако они који су креатори такве државе не одлуче да укину таксе, седну за сто и дају шансу дијалогу, онда ће Приштина остати усамљена, а САД ће бити те које имају највећу одговорност да их убеде да повуку мере", рекао је Одаловић.

Он је напоменуо и да су извјештаји у УН важни не само за Србе, већ и за Албанце.

"Многи Албанци не знају оно о чему пише извештај, они не знају погубност ових такса, не знају да се Срби не враћају, да постоје напади на Србе, не знају која су овлашћења УНМИК-ове администрације", рекао је Одаловић.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је синоћ послије сједнице Савјета безбједности да ће у овој години бити одржане три сједнице о стању на Косову и Метохији, са могућношћу сазивања и ванредних.